Kiutasíthatják Goodfriendet

Példátlan lépésre készülhetnek Orbánék, de aligha jönnénk ki jól belőle.
 
 

Kiutasíthatják Goodfriendet

Példátlan lépésre készülhetnek Orbánék, de aligha jönnénk ki jól belőle.
 
 
 
 
 

Kiutasíthatják Goodfriendet

Példátlan lépésre készülhetnek Orbánék, de aligha jönnénk ki jól belőle.

Biztosan nem járul hozzá a saját kormányának álláspontját tolmácsoló ideiglenes amerikai ügyvivő magyarországi felelősségre vonásához Washington, hiába kéri azt a magyar külügy és az ügyészség – írja a Népszabadság.

Valki László nemzetközi jogász a hidegháború utáni időszakban példátlanul durva lépésként értékeli, hogy André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését indítványozta az ügyészség a kitiltási botrány kapcsán. Szerinte ez a két ország egyébként is rossz viszonyának további romlásához vezet.

Valki attól tart, hogy a kormány Goodfriend kiutasítását készíti elő. Többször felszólították, hogy álljon elő a korrupció gyanúja miatt kitiltott magyarországi személyek vétkességére vonatkozó bizonyítékokkal, majd a kormányfő nyomására Vida Ildikó NAV-elnök feljelentette, az ügyészség pedig elrendelte a nyomozást. Az eljárást nyilvánvalóan nem lehet befejezni, végső lépésként Magyarország persona non gratává nyilváníthatja a diplomatát, aminek viszont beláthatatlan következményei lennének – egy feltételezhető hasonló tartalmú amerikai válaszlépés miatt a washingtoni magyar nagykövetség munkája teljesen ellehetetlenülhetne.

A jogász szerint arra sincs bizonyíték, hogy az amerikai nagykövetség állna a kormányellenes demonstrációk hátterében, így az erre vonatkozó kormányzati kijelentések súlyosan sértőek. Szerinte az, hogy Goodfriend DK-rendezvényen vett részt, nem tekinthető a belügyekbe való beavatkozásnak – az egy külpolitikai kérdésekkel foglalkozó vegyes politikai színezetű konferencia volt, melyre szokásosan meghívták a külképviseleteket is. Arról, hogy a külképviseletek igyekeznek kapcsolatot tartani a mindenkori ellenzékkel, Orbán Viktornak is lehetnek saját emlékei, hiszen annak idején jó viszonyban volt az amerikai nagykövettel.

- Egy diplomatának egyébként is feladata, hogy tájékozódjon a fogadó államban lévő viszonyokról – tette hozzá a Hír24.hu információi szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.