A különös város polgármestere

Dr. Praznovszky Mihály, az általa megálmodott és felépített LEGOVÁROSBAN egyetlen szavazat nélkül nyerte el a polgármesteri címet.
 
 

A különös város polgármestere

Dr. Praznovszky Mihály, az általa megálmodott és felépített LEGOVÁROSBAN egyetlen szavazat nélkül nyerte el a polgármesteri címet.
 
 
 
 
 

A különös város polgármestere

Dr. Praznovszky Mihály, az általa megálmodott és felépített LEGOVÁROSBAN egyetlen szavazat nélkül nyerte el a polgármesteri címet.

A Dubniczay-palotában megrendezett kiállításon a LEGOVÁROS polgármestere személyesen fogadta a rendezvényre érkező felnőtteket és gyerekeket. Rutinos idegenvezetőként mutatta be a város már meglévő részeit, ahol jelenleg közel ötezer a „szavazatra jogosulatlan” – a kis figurák – száma.

Praznovszky Mihály, a különös város polgármestere a bevezetőjében elmondta, hogy ez a szenvedélye a 70-es évek elején kezdődött. Azokban az időkben csak az egyedi, ún. dolláros boltokban lehetett nyugaton készült játékokat kapni. Budapesten az egyik ilyen boltban állt sorba, amikor a lego játékot először meglátta. Nem is tudta, hogy ez mire lehet jó, de próbaként vett egyet az egy éves fiának.

Az elemek összeállításakor megfogta az a mérnöki precizitás és sokoldalúság, ami a játékot jellemezte és ezzel elkezdődött egy évtizedeken át tartó következetes gyűjtőmunka. Az évek során jött rá arra is, hogy ez a „gyerekjáték” nem a gyerekeknek való. Egyszer oda lehet adni a gyerekeknek - mondjuk karácsonykor -, majd el kell zárni és a kulcsot a szülő akassza a nyakába.

A kezdetektől megvannak az eredeti dobozok, a hiteles összeállítási leírásokkal. Ez azt is eredményezte, hogy egy idő után a dobozok már nem fértek el a lakásban, ezért kénytelen volt felköltözni a padlásra. Külön rendszerbe foglalta a szerelési lapokat, ami azért jó, mert ha valamelyik megépített elem a szállítás során szétesik, az útmutató alapján könnyedén újra összerakható.

Praznovszky Mihály azt vallja, hogy csak akkor boldog az ember, ha megérti és elfogadja a gyerekek játékszenvedélyét. Az általa felépített város követi egy valóságos település szerkezetét. Megtalálható benne a belváros, a bankokkal, a nagy bevásárló üzletekkel, van szórakoztató központ, valamint sportpályák focistadionnal, szerelőműhely, vasútállomás, repülőtér és a város élelmiszer szükségletét előállító tanya is megjelenik. Külön felépült egy téli város is, amelynek egy teljesen más, karácsonyi hangulata van.

A város polgármestere elmondta, hogy a most látható lego gyűjteménye több tízezer darabra tehető. Jelenleg a legváltozatosabb és a legnagyobb a repülő gyűjteménye. Egy külön kiállítást lehetne a repülőtér, valamint az ehhez kapcsolódó létesítmények, a hangárak, a szerelőcsarnok felépítésével összerakni. A gyűjteménye jelentős részét másodkézből vette. A gyűjtők szívesen adják–veszik a különböző építési lehetőségekkel rendelkező játékokat.

Praznovszky, a lego-ban azt tartja fantasztikusnak, hogy a játékkal a történelem is nagyon szépen nyomon követhető. A lego, az élet változásaira szinte azonnal reagál és a piacon megjelenik vele. Ilyen volt az egykori Nyugat-Németország által megrendezett foci-VB, amelyre azonnal kiadták a stadiont, a focistákkal. Ezt is csak darabonként tudta összeszedni és a mai napig a pályáról még két játékosa hiányzik.

A gyűjteményét először Devecserben a vörös iszap katasztrófa idején mutatta be. Úgy gondolta, hogy a gyerekek a LEGOVÁROS látványától egy kicsit talán elfelejtik azt, amit a valóságban átéltek. A kisvárosát azóta hat különböző helyszínen mutatták be.

Veszprémben, a Dubniczay-palotában (Vár utca 29.) december 30-ig fogadják az érdeklődő látogatókat.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.