Orbán széke a tét

Bomlóban a Fidesz-falanx...
 
 

Orbán széke a tét

Bomlóban a Fidesz-falanx...
 
 
 
 
 

Orbán széke a tét

Bomlóban a Fidesz-falanx...

Egy a kormányzat és a frakció munkájára is rálátó névtelen forrás szerint nem generációs (veterán-fiatal) törésvonal van a Fideszen belül, hanem utódlási harc, éspedig a kormányfői székért – írja a Figyelő. A csatát Lázár János és Rogán Antal vívja. Pillanatnyilag a miniszter áll nyerésre, de a frakcióvezetőnek is maradtak eszközei, mert Lázár körül „nagyon csapkodnak a hullámok”. A miniszter ezt próbálta a minap csillapítani azzal, hogy a közbeszéd részévé tette az állítólagos generációs vitát, ami miatt Kövér László házelnök nagyon kiakadt rá.

A hetilap informátora szerint jelenleg egyébként három ember – Lázár, Rogán és Matolcsy – köré csoportosíthatóak a magyarázkodásra szoruló ügyek. Rogán és Lázár vagyonosodása csak a jéghegy csúcsa, „az érintettek kölcsönösen revolverezhetik egymást a titkolni akart ügyekkel”. Érdekesebb a jegybank elnökének szerepe, aki kisebb birodalmat épít az MNB erőforrásaira támaszkodva, és a terjeszkedésnél „nem nagyon van tekintettel egyéb érdekekre”.

A Figyelő szerint – az MKB-ügy miatt – feszült a Matolcsy-Lázár viszony, de más kormánytagok is furcsállják az MNB-elnök mesterkedését, részben neki tulajdonítják, hogy a tavalyi államadósság nagyobb lesz a kormány által reméltnél, mivel az árfolyam karbantartása az év utolsó napján nem a terveknek megfelelően alakult. A hetilap – a tűzhöz közel álló névtelenektől – úgy tudja, hogy Rogánnak az új törvénykezési modellben csökkent a szerepe, ugyanakkor ő sem gyenge, lényegében az „ő fennhatósága alatt van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium”.

A Heti Válasz is próbálta feltérképezni, mi állhat a Fidesz belső vitáinak, kaotikus kormányzati döntéseinek (internetadó, drogteszt, vasárnapi zárva tartás, útdíj) és csökkenő népszerűségének hátterében. Annak, hogy a kormánypárti politikusok már nemcsak nem zárnak össze, hanem - korábban elképzelhetetlen módon – még bírálják is a kabinet egyes döntéseit. A szintén névtelen fideszes politikusok, kormánytagok a kapkodást három okkal magyarázzák: egyfajta „győzelmi fáradtsággal ”, a generációváltás feszültségeivel és a külső nyomás belső hatásaival.

Ráadásul már visszaüt a máskor a döntéshozatali hatékonyság kulcsának tartott centralizáció is. A „generációs szakadékos” magyarázatot egyébként a Heti Válasz egyrészt tompítja annak jelzésével, hogy Kövér László egyik szövetségese a 33 éves Gulyás Gergely, másrészt erősíti, amikor ezzel magyarázza politikai és gazdasági szárny közötti feszültséget is. Noha Orbán és Simicska egy korosztály, a miniszterelnök azért akar új embereket a gazdasági hátországba, hogy saját helyzetét erősítse – mondta egy fideszes stratéga.

A Heti Válasz arra számít, hogy a népszerűségvesztés dacára Orbán Viktor nem módosít politikai irányvonalán, továbbra is követi főtanácsadója, Tellér Gyula forgatókönyvét. A szociológus tavalyi elemzésében már jelezte, hogy Magyarország a „teljesítmény-honorálás-teljesítmény” képlet alapján erősödhet. A tanulmányt a miniszterelnök kötelező olvasmánynak ajánlotta a kormány tagjainak, tézisei pedig visszaköszönnek Orbán rádióinterjúiban – írja a Heti Válasz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.