Futballszagú Felcsútországról ír a Die Welt

A futball jobban hatott a magyar miniszterelnökre, mint azt sokan gyanítják...
 
 

Futballszagú Felcsútországról ír a Die Welt

A futball jobban hatott a magyar miniszterelnökre, mint azt sokan gyanítják...
 
 
 
 
 

Futballszagú Felcsútországról ír a Die Welt

A futball jobban hatott a magyar miniszterelnökre, mint azt sokan gyanítják...

A Die Welt tudósítója elment Felcsútra, és ott hallotta, hogy Orbán a pályán olyan kvalitásokat mutatott, amelyek politikusként is jellemzik őt: gyorsan gondolkodik, szívesen lő és jó a technikája. A stadion és a falu, illetve az ott található fociakadémia többet mond a kormányfőről és irányvonaláról, mint sok beszéde...

A baloldal ugyanakkor a hatalommal való visszaélést, közpénzek elherdálását, kegyencek helyzetbe hozását veti a szemére. Ott próbálják eltalálni a vezetőt, ahol az a legjobban fáj neki: a futballszereteténél. Meg a falunál, ahol egyébként az arénát leszámítva nincs semmi látnivaló.

Amúgy a legmélyebb vidék, de ez határozta meg a politikus gyermekkorát. A helyiek bizalmatlanok a pletykálkodó városiakkal szemben. Nagyapja viszont hithű református és lángoló hazafi volt, állítólag nagyban befolyásolta Orbán világképét. Egyébiránt Orbán a szülői házat úgy jellemezte, hogy ott nem volt semmiféle érdemleges kultúra. A nemzeti gondolkodású nagypapát leszámítva nyilvánvalóan nem adott semmiféle politikai identitást. Az apa keménynek bizonyult, időnként eljárt a keze. A politikus későn ébredt rá a hitre és a zárt világképre, utóbbi kapcsán sokan kétlik, hogy nem mesterséges-e, amiből Orbán politikai tőkét akar kovácsolni. De eredetinek tűnik. Lelkileg talán tényleg ókonzervatív, csak ez az élet viharai közben jelentkezett nála. De egyben hasznos.

Ha valaki meg akarja érteni, hogy miként és miért akarja megszabadítani a kormányfő az országot a régi terhektől, akkor először azt kell megnéznie, miként és miért igyekszik meggyógyítani a magyar labdarúgást. Számára a három szenvedély: a futball, Magyarország és a politika szorosan összefügg. A foci feltámadását eszköznek tekinti, hogy a társadalmat ismét öntudatosabbá, egészségesebbé tegye. A gyógyulásnak a saját falujában kell kezdődnie, ezért alapította az akadémiát. De még nem volt képes megmenteni a sportágat. És az új társadalom sem formálódott ki úgy isten igazából.

Orbán talán azt vitte magával Felcsútról az életbe, hogy az ottani emberek semmit sem gyűlölnek annyira, mint a nem működő dolgokat. Később a katonaságnál jött rá, hogy a rendszer sem funkcionál, ezért el kell takarítani. A helyiek büszkék fiukra és mindarra, amit a faluba hozott. Hogy úgy vezeti az országot, mint egy labdarúgócsapatot, az esetleg egy másik felcsúti örökség. Olyan módszereket vet be a 168 Óra Online cikke szerint, amelyeket a pályán tanult: kifőzni a taktikát, megfigyelni az ellenfelet, csapatmunka, rugalmas megvalósítás, fegyelem, nyomásgyakorlás, ellentámadás, gól.

A másik oldal azt mondaná: ez mind rendben van, de a liberális demokrácia a fociban nem vezet sikerre. Jobb lenne, ha azt az országban alkalmazná. Ám ezt Orbán másként ítéli meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.