Szobi, a kiválasztott

Könyv jelent meg a feledhetetlen színészről, Szoboszlay Sándorról.
 
 

Szobi, a kiválasztott

Könyv jelent meg a feledhetetlen színészről, Szoboszlay Sándorról.
 
 
 
 
 

Szobi, a kiválasztott

Könyv jelent meg a feledhetetlen színészről, Szoboszlay Sándorról.

Rendhagyó sajtótájékoztatóra gyülekezett vasárnap délben a meghívottak köre a Veszprémi Petőfi Színházban. A két évvel ezelőtt, 88 éves korában elhunyt Szoboszlay Sándor ezen a napon ünnepelhette volna kilencvenedik születésnapját, s ebből az alkalomból mutatták be Varga Róbertnek "Szobi, a kiválasztott" című könyvét, amelyben a szerző igyekezett az országszerte népszerű művész életét végigkísérni, bemutatni.

- Hálásak vagyunk az életéért, ahogy végigfutotta a pályát és élete utolsó pillanatáig érezhettük óvó tekintetét - mondta róla többek között Oberfrank Pál, a házigazda színház igazgatója, aki a szerzővel folytatott beszélgetés során felidéztette "Szobi" életét.

Az életpálya - amelynek főbb állomásai a színiakadémia elvégzése után Budapesttől Gyuláig és Egertől Veszprémig szinte az egész országot érintették - szépszámú elismerést eredményeztek a színésznek és számtalan különleges élményt szereztek a közönségnek. Szinte lehetetlen felsorolni a hosszú, sikerekben gazdag élete során kapott kitüntetéseit és bemutatóinak, premierjeinek számát.

- Veszprémhez rendkívüli módon kötődött és hamar legenda lett - mondta róla többek között a szerző. - Színes egyéniségét képtelenség röviden bemutatni. A jelen kötet is - amelynek elkészülte lehetetlen lett volna a számtalan közreműködő, emlékező családtag, kolléga, barát, ismerős és tisztelő segítsége nélkül -, csupán egy szelet varázslatos személyiségéből.

Az egyéves munka során a feleség, dr. Kígyósi Zsuzsanna (a könyv nyomdába adásának a napján hunyt el!) és fiuk, András nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a könyv megszületéséhez, s ezért a szerző még külön is köszönetet mondott.

A rendhagyó sajtótájékoztató egyébként (egyáltalán nem rendhagyó módon) Alsóörsön ért véget. Ahol a színész kedvenc törzshelyén, a kocsmájában - ahol tisztelői tavaly emléktáblát helyeztek el - tovább folytatódott a születésnap. Hiszen Szobi emléke tovább él. A legendákat ugyanis nem felejtik el, halhatatlanok!

Az életéről készült könyv bizonyára sok színházrajongó kedvelt olvasmánya lesz.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.