Gyertyagyújtás az áldozatok emlékére

Megemlékezést tartottak Veszprémben a II. világháború polgári áldozatairól.
 
 

Gyertyagyújtás az áldozatok emlékére

Megemlékezést tartottak Veszprémben a II. világháború polgári áldozatairól.
 
 
 
 
 

Gyertyagyújtás az áldozatok emlékére

Megemlékezést tartottak Veszprémben a II. világháború polgári áldozatairól.

A II. világháború hadi eseményei Veszprémet is súlyosan érintették. A városból nagyon sok katona került a frontra és az ország vezetése által jóváhagyott deportálások az itt élő zsidókat is tragikusan sújtották. A hadműveletekben várost 85 kisebb-nagyobb légitámadás érte. A légitámadásokban, a város lakói közül 72-en az életüket vesztették.

A 3. német páncélos hadosztály csapatainak Veszprémből történő kivonását 1945. március 23-án, 14 órakor kezdték meg. A kivonuló csapatokat az angol-amerikai légierő gépei megtámadták és ennek a bombázásnak több polgári áldozata is volt.

A Balaton Plázánál lévő emlékműnél baloldali pártok képviselői és civilek emlékeztek a hetven évvel ezelőtti eseményekre.

Az emlékműnél Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője tartott megemlékező beszédet. A bombázások Veszprémben 1944. nyarán kezdődtek és nyolc hónapig tartottak. A több hónapig tartó világháborús bombázások nagyon nagy pusztítást okoztak a város lakosságának. A támadások egyik fő célpontja a vasútállomás volt. Március 23-án a város a csapatkivonás miatt a háború egyik legnagyobb légitámadását élte meg.

Tíz évvel ezelőtt, civil kezdeményezésre és a város önkormányzatának a támogatásával, állítottak emlékművet a polgári áldozatoknak. Az emlékmű méltó helyen, a régi vasútállomás közelében áll. Elgondolkodtató viszont az, hogy a jelenlegi városvezetés miért nem tartja fontosnak azt, hogy megemlékezzenek a 70 évvel ezelőtt történt, a város lakosságát sújtó, tragikus eseményekről.

A megemlékezés végén a jelenlévők gyertyát gyújtottak és fejet hajtottak az értelmetlen pusztításban elhunyt polgári áldozatok emléke előtt.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.