Fenyvesi, Pad vagy Rig?

Egy parlamenti hely és három esélyes jelölt április 12.-ére.
 
 

Fenyvesi, Pad vagy Rig?

Egy parlamenti hely és három esélyes jelölt április 12.-ére.
 
 
 
 
 

Fenyvesi, Pad vagy Rig?

Egy parlamenti hely és három esélyes jelölt április 12.-ére.

A kormányzópártok által kierőszakolt idétlen rendszer miatt helyenként bohózatba fullad(hat) a demokrácia egyik alappillére, a választás. Erre legközelebb a Balaton-felvidéken kerülhet sor. Veszprém megye 3-as választókerületében április 12-én ugyanis időközi országgyűlési választást kell tartani, mert a térség egy éve megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A voksolás hatvan település választópolgárait érinti.

A komédia ott kezdődik, hogy az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője, Ughy Jenőné a múlt héten arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a testület jogerős döntése értelmében összesen huszonketten (!) indulhatnak, ennyi jelöltet vettek fel a listára.

Nos, aki egy kicsit is tisztában van a helyzettel, az jól tudja, hogy ez az eszméletlenül felturbózott létszám csak arra jó, hogy - a köz pénzén - megossza a kormánypártok ellenzékét. Hiszen már a bejelentkezett pártok jelöltjeinek zöme is eleve óriási hátránnyal indul. A függetlenek pedig kellő háttér nélkül csupán a zűrzavar fokozására szolgálnak, s minimális esélyük sincs említésre méltó szavazat gyűjtésére.

Arra azonban mindenképpen jók, hogy az erőviszonyokat némileg befolyásolják. Azt azonban nem tudni, hogy ki(k)nek jó ez...

De nézzük csak, kiket engedtek oda a "rajtvonalra"? A jelöltek névsora a következő: Antal Tamás (független), Ács László (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP), Borbély József (független), Busi Erika (független), Czigler László (független), Csányi Gyula Sándor (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Fecser János Gyula (független), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Galyas István (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Köröskényi Kálmán (független), Ladányi György (független), Pad Ferenc (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajos (Jobbik), Sallee Barbara (LMP), Sinkáné Vati Júlia (független), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona (független) és Turcsán Mihály (független).

A belpolitikai és a Balaton-felvidéki viszonyokat jól ismerők számára egyértelmű, hogy (névsorrendben) Fenyvesi Zoltán, Pad Ferenc és Rig Lajos támogatottsága messze kiemelkedik ebből a mezőnyből. Őket követ(het)i a pártszinekben fellépő hat jelölt és regisztráltatta magát 13 (!) független képviselőjelölt.

De nézzük a három esélyes nacionáléját:

FENYVESI ZOLTÁN (Fidesz/KDNP)

A kormánypártok jelöltje ötvenéves pedagógus, a Veszprém megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alalnöke. Huszonöt évig tanított Ajkán, jelenleg a várpalotai Thury György Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. Több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Ajkán, 2014. ősze óta a megyei közgyűlés társadalmi megbízatású tiztségviselője.

Vagyonbevallása szerint felerészben tulajdonosa Ajkán egy lakóháznak, Ábrahámhegyen egy kisméretű üdülőépületnek, valamint Hárskút környékén szántó és erdő társtulajdonosa. Emellett (kismértékű) üzletrész tulajdonos egy kft.-ben. A családnak két (új Skoda és örökölt Opel) személygépkocsija van.

PAD FERENC ((MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom)

Első és eddig egyetlen munkahelye a Magyar Aluminiumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., ahol gépkezelőként kezdett dolgozni, majd csoport- és művezető lett. Végzett közlekedésmérnökként logisztikával foglalkozott, jelenleg értékesítési vezető. Húsz évig dolgozott három műszakban, folyamatos munkarendben. Szakmai munkája mellett évtizedek óta szakszervezeti vezetőként is tevékenykedik. Az Aluminiumipari Dolgozók Szakszervezi Szövetségének elnöke és egyéni körzetben győztes önkormányzati képviselőként dolgozik az ajkai képviselő testületben.

Vagyonnyilatkozata szerint lakóhelyén, Ajkán felerészben tulajdonosa lakóépületüknek. Szülőhelyén, Magyarpolányban örökölt (1/6-od részben) másik lakóépületet és gyümölcsöst, amelyen kisméretű gazdasági épület is áll. A család két személygépkocsival (Hiundai és Honda) rendelkezik. Kisebb mértékű nyugdíj- és egyéb befektetései mellett csaknem 2 millió forint tartozása van.

RIG LAJOS (Jobbik)

Tapolca alpolgármestere ebben a városban született 1974-ben. Szüleivel Kővágóörsön élt, általános iskoláit is ott végezte. A veszprémi Kállai Éva egészségügyi szakközépiskolában érettségizett, s szerzett szakmai képesítést. A sorkatonai szolglat után a tapolcai városi kórházban a belgyógyászati osztályon dolgozott mint ápoló. 1997-ben elvégezte a felnőtt szakápolói tanfolyamot. 2001-től a sebészeti osztályon vezető aneszteziológus szakasszisztens. 2009 óta az intézmény szakszervezetének az elnöke.

Vagyonbevallása szerint Tapolcán 85 négyzetméteres lakásban él, Opel Zafira személygépkocsival rendelkezik és 1.5 millió forintnyi megtakarítása van.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.