Így tartaná távol magától a Quaestor-botrányt a Fidesz

A Fidesz nagyon nem akarja, hogy rájuk ragadjon a Quaestor bedőlése, és a kormánypárthoz kössék Tarsoly Csabát.
 
 

Így tartaná távol magától a Quaestor-botrányt a Fidesz

A Fidesz nagyon nem akarja, hogy rájuk ragadjon a Quaestor bedőlése, és a kormánypárthoz kössék Tarsoly Csabát.
 
 
 
 
 

Így tartaná távol magától a Quaestor-botrányt a Fidesz

A Fidesz nagyon nem akarja, hogy rájuk ragadjon a Quaestor bedőlése, és a kormánypárthoz kössék Tarsoly Csabát.

- Ne Quaestor-, hanem brókerbotrányról beszéljenek, dicsérjék a pénzügyi felügyelet, idézzenek Lázár Jánostól – így igazította el a kormánypárti képviselőket a VS információi szerint Rogán Antal a Fidesz hétfői frakcióülésén.

A Quaestor-botrány kommunikációs kezelése volt a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésének a témája. Információink szerint Rogán Antal a zárt ülésen arról beszélt: a sajtónak köszönhetően a botrány kezd ráragadni a Fideszre.

- A Buda-Cash bedőlése után a Fidesz meg tudta fordítani a kommunikációt, most is erre kell törekednie a kormánypártnak – mondta a frakcióvezető.

Múlt héten derült ki, hogy a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Quaestorban tartott pénzét még időben, a brókercég bedőlése előtt kivette. Orbán Viktor ezt azzal magyarázta, hogy a Buda-Cash bedőlése után adott utasítást arra, hogy a minisztériumok a közpénzt vonják ki a brókercégekből. A kormány szerint a külügy mellett több tárca is így tett, erről azonban egyelőre nem lehet részleteket tudni.

A Quaestort vezető Tarsoly Csaba még a botrány kirobbanása előtt levélben kereste meg Orbánt. A Figyelő című hetilap szerint Tarsoly abban bízott, hogy még van kreditje a kormányfőnél, meg fogja menteni. Az Index hétvégén arról számolt be, hogy 2013 áprilisában Tarsoly parlamenti belépőt kapott a Miniszterelnökségtől. Ekkor a Miniszterelnökségen dolgozott államtitkárként Szijjártó is, aki a külügyi és külgazdasági stratégia kialakításáért felelt.

Több résztvevő szerint a hétfői frakcióülésen Rogán nehezményezte azt is, hogy a múlt héten több újság is azt sugallta: a Quaestor azért dőlt be, mert a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kivette a pénzét a brókerházból. Úgy tudjuk, hogy Rogán ezt egyenesen „baromságnak” nevezte.

- Tarsoly Csabának semmi köze a Fideszhez – mondta forrásaink szerint Rogán. A frakcióvezető azt ajánlotta a képviselőknek, hogy ehhez Lázár János mondatait használják. Lázár az Indexnek adott vasárnapi videointerjúban azt mondta:

- Tarsoly Csaba-féle pénzemberek világszerte sündörögnek és nyalakodnak.

Emlékeztette a képviselőket, hogy a Gyurcsány Ferenc által kinevezett Erős János vezetés idején adott a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 17 milliárd forintos hitelt a Quaestornak.

Rogán a a képviselőket arra kérte, azt kommunikálják: a Quaestor a pénzügyi felügyelet ellenőrzése miatt bukott le, a felügyeletet pedig az Orbán-kormány erősítette meg. A résztvevők szerint Rogán azt is javasolta, hogy a kormánypárti képviselők a megszólalásaikban ne Quaestor-, hanem brókerbotrányról beszéljenek.

Forrásaink szerint a Fidesz kommunikációjának fontos része az is, hogy a kártalanítás során a kormány a „dolgozó emberek pénzét” próbálja visszaszerezni. A „keményen dolgozó ember” Orbán februári évértékelője után jelent meg a Fidesz kommunikációjában, azóta a párt politikusai nem győzik ismételgetni.

Úgy tudjuk, a Fidesz keményen nekimegy majd azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik nem szavazzák meg a múlt héten beterjesztett brókertörvényt. Akár az is elképzelhető, hogy név szerint támadják meg őket. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, a vállalatok vezetői vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.