Néprajztudós, orvos-tanár és költő élete a MÉZ Rádióban

Pesovár Ferencről, Bakács Tihamér Györgyről és Veszelei Károlyról emlékezett meg Bándi László tanár-helytörténeti kutató.
 
 

Néprajztudós, orvos-tanár és költő élete a MÉZ Rádióban

Pesovár Ferencről, Bakács Tihamér Györgyről és Veszelei Károlyról emlékezett meg Bándi László tanár-helytörténeti kutató.
 
 
 
 
 

Néprajztudós, orvos-tanár és költő élete a MÉZ Rádióban

Pesovár Ferencről, Bakács Tihamér Györgyről és Veszelei Károlyról emlékezett meg Bándi László tanár-helytörténeti kutató.

- Ma ismerkedjünk meg Pesovár Ferenc néprajztudós, muzeológus, Bakács Tihamér György orvos, tanár, író, költő és Veszelei Károly költő életével - kezdte előadását Bándi László tanár-helytörténeti kutató a MÉZ Rádió vasárnapi adásában.

- 85 éve, 1930. április 23-án született Herenden Pesovár Ferenc néprajztudós, muzeológus. Testvére Pesovár Ernő táncfolklorista. A piaristák veszprémi gimnáziumában tanult, ahol Molnár István révén ismerkedett meg a néptánccal. Bátyjával együtt táncolt a gimnázium együttesében és a bakonyi falvakban néptánc-gyűjtéssel is próbálkozott. 1955-ben a budapesti Tudományegyetemen muzeológia-néprajz szakon végzett. 1949-től a Honvéd Művészegyüttes hivatásos táncosa, 1950-től a Népművelési Intézet külső munkatársaként Somogyban és Szatmárban néptánc-kutatásokat végzett.

Pesovár Ferenc 1954-től a Néprajzi Múzeum gyakornoka, 1955-től a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársa, 1957-től haláláig a székesfehérvári István Király Múzeum tudományos főmunkatársa. Pesovár Ferencnek a dunántúli tánchagyományok kutatásai mellett az egész magyar népterületre kiterjedtek gyűjtései, amelyek közül különösen az erdélyi tánc- és népzenei gyűjtések jelentősek. Kutatta a pásztor-művészettel kapcsolatos és a jeles napokhoz kötődő népszokásokat is. Negyedszázadon keresztül kutatta Fejér megye népszokásait, népdal- és néptánc-kincsét. Külső munkatársa volt az ötkötetes Magyar néprajzi lexikonnak. Pesovár Ferenc Veszprémben hunyt el 1983. február 27-én, 53 éves korában.

- 37 éve, 1978. április 24-én, 77 éves korában hunyt el Los Angelesben a veszprémi születésű Bakács Tihamér György orvos, tanár, író, költő. Gyermekkorában a fővárosba költöztek, 1918-ban Budapesten érettségizett. Egyetemi hallgatóként megalapította a keresztényszocialista főiskolai hallgatók szervezetét és szerkesztette a Diákkultúra című lapot. Doktori oklevelét 1923-ban a budapesti Tudományegyetemen szerezte. 1935-’36-ban állami ösztöndíjjal Londonban végzett kutatásokat, amelyeknek eredményeit angol nyelven jelentette meg. Bakács Tihamér György a továbbiakban 23 tanulmányt közölt. 1942-ben habilitálták és a MÁV kórházainak igazgató-főorvosává nevezték ki.

Orvosi gyakorlatával és tudományos kutatásaival párhuzamosan kora ifjúságától kezdődően szépirodalmi és közírói tevékenységet is folytatott. Folyóiratokban, heti- és napilapokban versei és alkalmi költeményei jelentek meg, a Magyarságnak pedig vezércikkírója volt. A Katolikus Írók és Hírlapírók Pázmány Egyesületének választmányi tagja. Bakács Tihamér György az Egyesült Államokba 1948-ban vándorolt ki, 1950 után orvosi gyakorlatot folytatott. Költeményeit a Katolikus Magyarok Vasárnapja is közölte. Kiadatlan költeményeit felesége külön kötetben jelentette meg.

- 148 éve, 1867. április 30-án Veszprémben született Veszelei Károly költő. Apja veszprémi posztógyáros volt. Középiskolás korában súlyos tüdőbajt kapott. Később Nagykondán, majd Dombóvár melletti bérletén gazdálkodott. Veszelei Károly erősen pesszimista hangulatú versei a belső nyugtalanság, vívódás kifejezése mellett az egyre forrongóbb irodalmi korszak jegyeit is magukon viselik. Versei legutóbb 1959-ben, a Végh György által összeállított Századvégi költők című antológiában jelentek meg. Veszelei Károly Dombóváron hunyt el 1902. április 11-én, 35 éves korában.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.