Mostantól pénzt kér a kormány a közérdekű adatokért

Az ellenzék egy emberként az Alkotmánybírósághoz fordul.
 
 

Mostantól pénzt kér a kormány a közérdekű adatokért

Az ellenzék egy emberként az Alkotmánybírósághoz fordul.
 
 
 
 
 

Mostantól pénzt kér a kormány a közérdekű adatokért

Az ellenzék egy emberként az Alkotmánybírósághoz fordul.

Országgyűlés hétfőn 123 igen szavazattal, 66 nem ellenében fogadta el az igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztést az információszabadságról szóló törvény módosításáról.

Igent csak egyes kormánypárti képviselők nyomtak, Bencsik János és Farkas Sándor viszont nemmel szavazott. Bóna Zoltán, Csenger Zalán Zsolt, Csizi Péter és Papcsák Ferenc jelen volt, de nem szavazott, Orbán Viktor és a kereszténydemokrata Hargitai János pedig igazoltan volt távol.

A törvény szerint a költségtérítés az adatigénylés teljesítésével kapcsolatban felmerült költség mértékéig állapítható meg, annak pontos összegéről az igénylőt előzetesen tájékoztatni kell. Az adatigénylőnek 30 napja van nyilatkozni arról, hogy az igénylést fenntartja-e. Ha fenntartja, akkor a költségtérítést az adatkezelő által megállapított, legalább 15 napos határidőben köteles az adatkezelő részére megfizetni.

Az adatközlő nem lesz köteles az adatigénylésnek eleget tenni, ha az igénylő egy éven belül már kérte ugyanazokat az adatokat, és azok nem változtak. Az adatközlő akkor sem lesz köteles eleget tenni a kérésnek, ha az igénylő nem adja meg nevét, az elérhetőségét.

Az ellenzéki pártok a vs.hu tudósítása szerint nemmel szavaztak és az LMP kezdeményezésére az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője hétfőn közleményben tudatta, pártja a törvény kihirdetése esetén az Alkotmánybírósághoz fordulna, és az erről szóló indítvány támogatására kéri Vona Gábor (Jobbik) és Tóbiás József (MSZP) ellenzéki frakcióvezetőket. A Jobbik alá is írta az LMP beadványát.

A szocialisták közleménye szerint ők az Együtt alkotmánybírósági beadványát támogatják.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.