IV. Benedekre, Borsos Miklósra és Komáromy Zsuzsannára emlékeztek

Egykori római katolikus püspök, korszakos szobrászművész és sikeres algológus életútját ismertették meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 

IV. Benedekre, Borsos Miklósra és Komáromy Zsuzsannára emlékeztek

Egykori római katolikus püspök, korszakos szobrászművész és sikeres algológus életútját ismertették meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 
 
 
 

IV. Benedekre, Borsos Miklósra és Komáromy Zsuzsannára emlékeztek

Egykori római katolikus püspök, korszakos szobrászművész és sikeres algológus életútját ismertették meg a MÉZ Rádió hallgatói.

- Ma ismerkedjünk meg Benedek római katolikus püspök, Borsos Miklós szobrászművész és Komáromy Zsuzsanna algológus életútjával - mondta Bándi László tanár-helytörténeti kutató a MÉZ Rádió vasárnapi adása elején.

- 628 éve, 1387. aug. 22 előtt hunyt el Benedek római katolikus püspök. Egy 1379. június 28-án kelt királyi oklevélben már IV. Benedek veszprémi püspök nevével találkozunk. A püspöki széküresedés és annak betöltése közötti rövid idő arról tanúskodik, hogy ezúttal a káptalan választotta főpásztorát.

- 109 éve, 1906. augusztus 13-án született Nagyszebenben Borsos Miklós szobrászművész. Festőnek indult. Olaszországi és franciaországi tanulmányútjai után évekig Győrben élt. Művészetét az anyag, a plasztikai formálás törvényeinek és lehetőségeinek tisztelete jellemzi. Szobrait kőbe, bazaltba vagy márványba faragta, nevezetes domborításait vörösrézből kalapálta. Az érzékletes formálás mestere. 1931-ben rendezte első kiállítását a Frankel-szalonban, 1932-ben már a Nemzeti Szalonban mutatkozott be. Borsos Miklós 1943 óta a nyarakat Tihanyban töltötte, később gyakori vendég Lipták Gáborék balatonfüredi házában. Ez a környezet jelentős befolyással volt művészetére, rajzainak, szobrainak hangulatára, sőt a szobrok anyagának megválasztására is.

- Stilizáló törekvések után művészete az ötvenes években fordult erőteljesebben a valóságos formák felé. Borsos Miklós később a monumentális kifejezésmód, a tömbszerű formálás, az archaikus plasztika formanyelvének modern szellemű továbbfejlesztése jellemezte művészetét. A negyvenes évek második felétől foglalkozott éremművészettel, megörökítve a nevezetes kortársakat és elődöket. Rajzain néhány vonallal, kevés lavírozással teremtett káprázatos világot. Jelentősek voltak Borsos Miklósnak a Tihanyi Múzeumban rendezett kiállításai. Veszprém megyében több alkotása látható. Számos művét őrzik a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

- Balatonalmádiban, az Auróra Szállóban áll Hajnal című szobra. Badacsonytomajon Egry József szobra és síremléke. Balatonfüreden a Balatoni Panteonban több emléktáblán (pl. Berzsenyi, Csokonai) általa tervezett plakett, a mólón a Balatoni szél című alkotása látható. Borsos Miklósnak a műve Veszprémben Eötvös Károly mellszobra, mely a Megyei Könyvtár parkjában található. 1972-ben kapcsolatba került Ajka városával, ahol nemcsak másokkal együtt, hanem önálló tárlaton is bemutatkozott. Kiállításainak anyagát a városnak ajándékozta. Az ajkai Városi Múzeumban Borsos-terem van állandó kiállítással, a városban több szobor és a nevét viselő park őrzi emlékét. Ajka város díszpolgára. 1988-ban tervezte a Várpalota Városért érmet. Munkásságáért Kossuth- és Munkácsy-díjat is kapott. Borsos Miklós Budapesten hunyt el 1990-ben.

- 73 éve Veszprémben született Páricsy Pálné Komáromy Zsuzsanna algológus. 1965-ben a budapesti Tudományegyetemen biológia-földrajz szakos tanári oklevelet, 1975-ben A Mátra-hegység néhány talajtípusának összehasonlító talajalgeológiai vizsgálata című disszertációjával bölcsészdoktori címet szerzett. 1965-1966-ban a Kartográfiai Vállalatnál térképszerkesztő. 1966-tól a Természettudományi Múzeum Növénytárának algológusa, 1977 és 1985 között helyettes vezetője. Komáromy Zsuzsanna egyetemi évei alatt a Tihanyi Biológiai Kutatóintézetben a zöldalga szinkron kultúrájának előállításával kapcsolatos kísérleteket végzett. A Növénytárban kutatási területe a talajalgák taxonómiai vizsgálata, különböző talajtípusok algaflórájának feltárása és a talajalga szinuziumok strukturális viszonyainak elemzése. 1980-ban a Pécsi Akadémiai Bizottság egyik pályázatát első díjjal jutalmazta. Több mint harminc tanulmányt jelentetett meg. 1977 és 1984 között a Studia Botanica Hungarica szerkesztője volt. Komáromy Zsuzsanna Budapesten hunyt el 1985. augusztus 17-én.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.