VEDAC sikerek a Skanzenben

Kovács Tamás és Nagy Mónika vezérletével tíz bajnoki cím került Veszprémbe.
 
 

VEDAC sikerek a Skanzenben

Kovács Tamás és Nagy Mónika vezérletével tíz bajnoki cím került Veszprémbe.
 
 
 
 
 

VEDAC sikerek a Skanzenben

Kovács Tamás és Nagy Mónika vezérletével tíz bajnoki cím került Veszprémbe.

A futók megismerték, felavatták a jövő évi mezei EB színhelyét! A 2011. évi országos mezeifutó bajnokság mezőnyét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum jól előkészített pályával, folyamatosan működő szervezéssel és a tiszta, de szeles, hűvös időre való tekintettel forró teával várta.

A közel ötszáz induló változatos vonalvezetésű és talajú terepen, az „ország több tájegységét is érintve”, a felbecsülhetetlen értékű népi emlékek között szép versenyeket vívott.

A legtöbb örömteli pillanatot a VEDAC atlétáinak, vezetőinek hozta a Skanzen: a veszprémi atléták röpke három óra alatt tíz bajnoki címet gyűjtöttek be és ezzel ismét haza vihették a nagy múltú Munka vándordíjat

A program fénypontjaként együtt rajtoltak férfi és női felnőttek. Az iramot rögtön az idén maraton futásban olimpiai szintet elért Kovács Tamás diktálta.

A veszprémi atléta végig önbizalmat sugárzó futása biztos győzelmet hozott, az első éves felnőtt Szabó Sándor és a hegyifutások specialistája, Kovács Ádám előtt. A címvédő Bene Barna öt kilométernél – a farönköknél szerzett achilles sérülés miatt - nem fejezte be a távot.

- Olvastam a verseny előtti nyilatkozatokat, ahol nem nagyon számoltak velem – ez egy kicsit úgy „felbosszantott” - mondta a bajnok a verseny után. - Szerettem volna megmutatni, hogy jó formában vagyok. A mezei nem nekem fekszik, de jó állapotban ezt is meg lehet oldani. Amikor a harmadik körben kicsit nehezebben jöttek fel az emelkedőre a srácok, akkor gondoltam, hogy itt nyerni lehet. A pályán a felső rész elég kanyargós, kicsit szűknek éreztem befutni – kifutni. Lehet, ha nagy a mezőny, akkor nem lesz elég hely. Az egész különben jó, korrekt. Technikás a pálya. Tetszett, hangulatos.

A hölgyek versenyében is veszprémi siker született. A szintén inkább utcai futásban jeleskedő Nagy Mónika fél perc előnnyel győzött a tavalyi első Szederkényi-Takács Andrea és a sérülésből visszatérő Czebei Réka előtt.

- Főleg a csapatverseny miatt jöttem, egy maratoni felkészülés közben vagyok – válaszolt a TV kérdései után a masz.hu-nak is az idei női első. - A mezei bajnokságot vártam, számoltam, hogy esetleg a dobogóra is felfuthatok - de számomra is meglepetés volt, hogy sikerült nyerni. Igazából a második kiskörben éreztem, hogy van győzelmi esélyem, amikor már ketten maradtunk az Andival, és aki ott már kezdett mögöttem maradni. Akkor próbáltam még megnyomni. Az egész létesítmény szép helyen van, a pálya nehéz. Az emelkedő és ma a nagy szél kemény ellenfél volt, de a jövő évi EB-hez ez a helyszín igazán megfelelő lesz.

A férfi bajnokot Szemán János, a női győztest Koós-Hutás László készítette fel, az utánpótlás korosztályokban pedig Tóthné Stupián Anikó és Németh Eszter tanítványai is kiválóan szerepeltek.

A bajnokságon a dobogó legfelső fokára 12 szakosztály versenyzői állhattak fel, legtöbben az ifjúságiaknál álltak rajthoz: 80 férfi és 47 nő. A fiatalabb korosztályok futamaiban tehetséges gyerekek mutatták meg magukat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.