Gyurcsány meghirdette az Orbán utáni időket

Elfogadta a DK kongresszusa az új programját, amely egészségügyi béremelést, több népszavazást, sőt a közvetlen államfőválasztást is ígéri.
 
 

Gyurcsány meghirdette az Orbán utáni időket

Elfogadta a DK kongresszusa az új programját, amely egészségügyi béremelést, több népszavazást, sőt a közvetlen államfőválasztást is ígéri.
 
 
 
 
 

Gyurcsány meghirdette az Orbán utáni időket

Elfogadta a DK kongresszusa az új programját, amely egészségügyi béremelést, több népszavazást, sőt a közvetlen államfőválasztást is ígéri.

Depressziós hangulatban indult a DK-kongresszus nyilvános része. A felelős ezért egy rövid, pár perces videó volt, amely az ország jelenlegi állapotát mutatta be DK-kompatibilis értelmezésben. A kisfilm olyannak mutatta be Orbán Viktor Magyarországát, mintha ahhoz képest a Gyűrűk ura Mordorja maga a paradicsom lenne.

"Orbán Magyarországán a hatalmasok mindent ellopnak, ami mozdítható.". "A korrupció ellenőrzésére kapott pénzt is ellopják". "Az jár jól, akinek amúgy is sok van". Ilyenek hangoztak el vég nélkül a videóban, nem is sorolja tovább az index.hu cikke, ráadásául a végén a jelenlévő DK-s mamák és papák számára ledobták az atombombát: "a 65 évesek ingyenes utazásának eltörlését tervezik" - szólt a videóban, holott ezt a Tarlós István-i felvetést a kormány összes főosztálya cáfolta azóta.

Ezek után lépett színpadra Gyurcsány Ferenc, és a hangulat túlzás nélkül rögtön megváltozott. A DK-s küldöttek szomorúsága elmúlt, megjelent előttük maga a nagybetűs Remény. Gyurcsány ezúttal nem is azzal töltötte az időt, hogy a jelenlegi helyzet szerinte tarthatatlan mivoltát elemezte, sokkal inkább a jövőre, az Orbán után következő időszakra koncentrált. Ez nem is véletlen: a DK a kongresszusán elfogadta az új programját, a Sokak Magyarországát, amelynek jelszavai: Birtokba venni, mérsékeltnek maradni.

A Fidesz-frakció rövid közleményben reagált az elhangzottakra. Eszerint Gyurcsány be akarja engedni a bevándorlókat, támogatja az uniós betelepítési kvótát, el akarja törölni a családi adórendszert és az otthonteremtési programot, az egészségügyet pedig fizetőssé tenné. "Le akarja bontani a polgári berendezkedésért tett lépéseket és vissza akarja rendezni a Gyurcsány-korszakot, amelyben soha nem a nemzeti érdekek és soha nem magyar családok érdekei érvényesültek, hanem mindig a multiké, a bankoké, és amely minden idők legkorruptabb kormányzása volt" - írták.

Gyurcsány beszédének a fő üzenete az volt, hogy a mostani rendszer szerinte roskadozik, és fel kell készülni az ezután következő időszakra. Az egykori miniszterelnök a következő lépéseket, alapvetéseket vázolta fel meglepően rövid, félórás beszédében:

- Birtokba kell venni az országot.

- A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát.

- Radikálisan mérsékelt politika kell: élni és élni hagyni, sutba a forradalmi hevülettel, az emberek állandó megváltoztatásának igényével. Nem lehet visszamenni 2010-hez. Demokratikus restauráció nincs, ezért kell új program. Tudomásul kell venni, hogy ez egy lényegesen nehezebb helyzetben lévő ország, mint 2010-ben volt.

- Újra meg kell osztani a döntések felelősségét. Egy sor dolgot népszavazással lehet eldönteni, vissza kell adni a sztrájkhoz való jogot, és "ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon".

- Orbán bukása után sem lehet minden igényt kielégíteni.

- Politikájuk középpontjában: az iskola, a ma ifjúsága, a holnap Magyarországa, a jövő Magyarországa lesz. Az egészségügyben tízéves béremelési program kell. 15 százalékkal emeljük a béreket az első öt évben, a második öt évben 10 százalékkal, hogy megháromszorozódjanak.

Gyurcsány a beszédében kitért a mai pedagógustüntetésre is, de figyelmeztetett, hogy a tanárok nem tudják megvívni a többi elégedetlen ember küzdelmét. Szerinte a Fidesznek ideje belátnia, hogy a tanárok olyan dolgokkal állnak szembe, amelyek az elmúlt években váltak problémává.

- Az elmúlt hat évvel van baja ennek az országnak, ideje megtanulni ezt a kifejezést - tette még hozzá.

A pártelnök azt ígérte, hogy a következő hetekben a DK-sok ellepik az utcákat, hogy ismertessék az emberekkel a programot, amely nem kőbe vésett, nem befejezett. Ez igazából nem is egy program egyszerűen, hanem "ajánlás, mit csináljunk Orbán után". Szerinte a DK-sok politikai mentalitása továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és "segédcsapatával, a Jobbikkal", az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.