Egy majdnem százas, idegőrlő csata

Győzelemmel zárta az NB I/B Nyugati-csoport alapszakaszát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém és az első helyen várják a rájátszást.
 
 

Egy majdnem százas, idegőrlő csata

Győzelemmel zárta az NB I/B Nyugati-csoport alapszakaszát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém és az első helyen várják a rájátszást.
 
 
 
 
 

Egy majdnem százas, idegőrlő csata

Győzelemmel zárta az NB I/B Nyugati-csoport alapszakaszát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém és az első helyen várják a rájátszást.

Sok pontatlanság vezette fel a férfi kosárlabda derbit, s miközben a hazaiak szerezték meg a vezetést, a vendégek Takács révén fordítottak, 2:3. Idegesen pattogtattak a felek, egyedül Takács keze nem remegett meg, aki makulátlanul dobott (csapata első hét pontját ő szerezte!), 4:7. Az éllovas nem tudott megnyugtató előnyhöz jutni, lévén, a védekezése messze volt a szigorútól. Hiába tűnt az ellenfél idei formája ingatagnak, a listavezető ellen odatették magukat, dacoltak azzal, hogy az együtteseket nagy távolság választja el egymástól a tabellán. Olyannyira felszívták magukat, hogy előbb egyenlítettek, majd a vezetést is visszavették, 13:9. Mérész-edző időt kért – mert a tanítványok produkciója nem volt éles –, az eligazításnál főként Kámán Tamás vette a lapot, aki az intelmeknek engedelmeskedve, kezdett belelendülni a játékba, 15:17. Ezzel egyidejűleg agresszívebb lett Verteticsék hátsó alakzata, akkortájt kellő elszántsággal tették a dolgukat, de a riválist nehéz volt leszakítani magukról.

A következő játékrészben is temérdek szabálytalanságot követtek el a fiúk, akik ezért kényük-kedvük szerint gyakorolhatták a büntetőket. Továbbra is Kámán volt a HOYA-vezér: gólok, lepattanók és passzok formájában. Ám a különbség így is két-három pont volt, ide, vagy oda: 26:27. Sajnos a bakonyiaknál sok volt az eladott labda, néhányan igen indiszponáltan mozogtak, 33:29. Leginkább a hátsó munka volt kritikus. A nagyszünet előtti időszakot megnyomták a – triplákkal addig hadilábon állt – vendégek. Egy tíz-nullás rohamot mentek, de a TF-nél a Szobi Dániel-Beák Gábor páros gondoskodott arról, hogy látótávolságon belül maradjanak, 37:41.

A veszprémiek annak szellemében jöttek ki az öltözőből, hogy ha összerakják a védelmüket, megnyerhetik az összecsapást. Ehelyett újabb kosáresőt láthattak a nézők, vagyis megjósolhatatlan volt az ütközet kimenetele, 49:50. Mivel a pontatlanságok száma nem akart csökkenni, a fővárosiak kezdtek ráérezni arra, hogy igenis lehet keresnivalójuk, 52:55. Megnyugodni már csak azért sem lehetett, mert Vertetics a második félidő elején kiszállt a küzdelemből, kipontozódott – ahogy rajta kívül még négy klubtársa a csata végéig. Ezt követően hiába lépett el hat ponttal az első helyezett, a hatodikként zárt vetélytárs nem engedte, hogy Novákék elkapják a fonalat, 56:58. A vendégek a folytatásban is fegyelmezetlennek tűntek, védekezésben „elkéstek”, sokat faultoltak, nehezen tudták megvalósítani az elképzeléseiket, 64:66. A forgatókönyv alig változott – pontra-pont, hibára-hiba, szabálytalanságra-szabálytalanság volt a válasz.

A záró felvonás négypontos vendégvezetéssel indult, s ez a differencia egy ideig nem változott, 68:72. A játékban eztán is sok volt a kivetnivaló, a csapatok több lehetőséget puskáztak el, de a zárás előtt hat perccel mintha kellemesebb előnybe kerültek volna a veszprémiek, 68:75. Az eladott labdák futószalagon követték egymást, ráadásul a bírók Mérész-edzőt is elküldték a kispadtól, technikai hibával. Akkor már Simon és Körtélyesi is kipontozódott, míg Kámán meghúzódott, és később már nem is tért vissza a pályára. Ennek tudható be, hogy Takács állt a serege élére és eddigi karrierje egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, 74:80. Három perc volt vissza, négy ponttal mentek, ám a TF egalizált. A vendégek a negyedik negyed végéig még többször vezettek néhány ponttal, 83:86, az ellenfél viszont a tarthatatlan Szobi révén rendre visszajött az izgalmas párharcba, 87:87.

A hosszabbítás hátralévő percekben tovább rágták a körmüket a szurkolók: egyik fél sem tudott meglépni a másiktól, fej-fej mellett haladtak a gárdák, 92:93. Mindkét csapat mindent megtett a sikerért, a Takács dirigálta, több lepattanót szedett veszprémiek a klub honlapjának tudósítása szerint az utolsó pillanatokban rendre jobb döntéseket hoztak.

Jegyzőkönyv. Tehetséges Fiatalok-BP – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 97:99 (21:23, 20:22, 25:25, 21:17, a hosszabbításban 10:12). Budapest, 200 néző. V.: Bognár, Varga, Szakáll. Veszprém: Vertetics 4, Novák 4, Kámán 20/3, Körtélyesi 9/3, Takács 34/9. Csere: Simon 8, Sipos 7, Kálló 8/6, Oltárczy 4/3, Kováts 1, Kovács. Vezetőedző: Mérész Csaba. A TF-BP legjobb dobói: Szobi 35, Franczia 19, Beák 18.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.