"Csak a józan ész forradalma segíthet!"

Gémesi György - az egykori MDF-es politikus - nemzeti összefogást sürgetett a fülkeforradalmárokkal szemben.
 
 

"Csak a józan ész forradalma segíthet!"

Gémesi György - az egykori MDF-es politikus - nemzeti összefogást sürgetett a fülkeforradalmárokkal szemben.
 
 
 
 
 

"Csak a józan ész forradalma segíthet!"

Gémesi György - az egykori MDF-es politikus - nemzeti összefogást sürgetett a fülkeforradalmárokkal szemben.

Különleges vendége volt szerdán Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek: Gémesi György - a rendszerváltás után egykoron kormánypárti (MDF-es) országgyűlési képviselő, Gödöllő város máig polgármestere - látogatott a megyeszékhelyre. A szépszámú hallgatóság előtt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként (is) a Józan ész forradalma címmel tartott előadást a Függetlenek egymás között címet viselő előadás-sorozat Veszprémben megjelent hallgatói részére. Ennek során annak a programnak az alapvető célkitűzéseit fogalmazta meg, amelynek révén szerinte élhetőbbé tehető Magyarország.

A politikus egy évvel ezelőtt rendkívül kemény hangon ítélte meg az ország helyzetét:

- Az egyre mélyülő morális válság - idézte bevezetőként az akkor elhangzottakat a házigazda-moderátor Kész Zoltán -, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt százmilliárdok a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül, és lassan, de biztosan csúszik lefele, az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek, külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van.

Hogy szinte semmit nem változott - sőt, talán még mélyült is az alkotmányos, politikai és gazdasági válság -, az idei ünnepen arra késztette Gémesi Györgyöt, hogy vázolja mozgalmának céljait.

- Az az alapelv, hogy együttműködést hirdetünk. Nem azt, hogy ki kinek az ellensége, nem azt, hogy hova kell az ékeket verni. Nem szabad az embereket megosztani! Elég volt a folyamatos, értelmetlen háborúságból. Az ország ebben a kilátástalan harcban kimerült, ennek következtében nincs jövőképe hazánknak. Ahhoz viszont, hogy újra legyen, nélkülözhetetlen a párbeszéd, az együttműködés.

Az előadás, a kérdések és az utólagos beszélgetés során alapvető témák merültek fel: 1. mi szükséges a kormányváltáshoz?, 2. egyáltalán ilyen fölény közepette le lehet-e váltani a kormányt?, 3. lehet-e számítani jelenlegi kormánypárti szavazókra?, 4. mi lehet az a nemzeti minimum, ami összeköthet jobb- és baloldali szavazót?, 4. melyek azok a morális és mentális anomáliák, amelyek mentén meg lehet szólítani a normális szavazókat?

Természetesen szóba kerültek a nemzetpolitika és a szakmai alapprogramok (egészségügy, oktatásügy, igazságügy stb.) hiányosságai-torzulásai, amelyek következtében az emberek alapvető szükségletei, egzisztenciális biztonsága is veszélybe került.

Sajnos a veszprémi lakájmédia (Napló, Veszprémi TV és 7 Nap, Vehír) ezúttal sem képviseltette magát, s ezért elképzelhető, hogy ezek a gondolatok nagyon sok, e gondokban érintett emberhez nem jutnak el.

Az idő malmai - e térségben nem utolsósorban eme médiumoknak "köszönhetően" - valóban lassan őrölnek. De biztosan őrölnek! Gémesi György látogatása Kész Zoltánnál ehhez minden bizonnyal hozzájárul.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.