Bessenyei Istvánra, Riethmüller Árminra, Békefi Antalra és Mátis Józsefre emlékeztek

Egykor várkapitány, bányaigazgató, népzenekutató-zeneszerző és egy festőművész életpályáját ismerhették meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 

Bessenyei Istvánra, Riethmüller Árminra, Békefi Antalra és Mátis Józsefre emlékeztek

Egykor várkapitány, bányaigazgató, népzenekutató-zeneszerző és egy festőművész életpályáját ismerhették meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 
 
 
 

Bessenyei Istvánra, Riethmüller Árminra, Békefi Antalra és Mátis Józsefre emlékeztek

Egykor várkapitány, bányaigazgató, népzenekutató-zeneszerző és egy festőművész életpályáját ismerhették meg a MÉZ Rádió hallgatói.

- 368 éve, 1648 május körül hunyt el Bessenyei István várkapitány - kezdte vasárnapi előadását Bándi László tanár-helytörténeti kutató. - 1624-ben és még három alkalommal, a Kanizsával szembeni végvidék katonáinak követeként, az elmarad zsold kifizetése ügyében járt a Haditanácsnál. Bessenyey István 1632 és 1636 között egerszegi lovaskapitány és vicekapitány. 1636-tól 1648-ig kiskomáromi kapitány, majd étekfogó. Bessenyey Istvánt 1648 januárjában a veszprémi vár főkapitányává nevezték ki. A várban csak kevés időt tölthetett - ha egyáltalán eljutott oda - hiszen a március 23 -án kelt levelét Pinnyédről írta, májusban pedig meghalt.

- 105 éve, 1911. május 15-én hunyt el Veszprémben Riethmüller Ármin bányaigazgató. Az 1833-ban született Riethmüller Ármin már 15 éves korában különböző helyeken dolgozott. 1856-tól már bányamunkás volt. Az első ajkacsingervölgyi szénelőfordulásokkor 1865-ben Ajkán volt, majd bányász ranglétra szinte minden fokát végigjárta. Volt csillés, aknaírnok, fúrómester, aknász, intéző, gondnok és felügyelő. A Magyar Bánya-kalauz 1892. évi száma az ajkai bánya vezetőjeként szerepelteti. 1898-ban ünnepelte 50 éves szolgálati jubileumát. A Somlóvidéki Hírlap tudósítása szerint 1898. január 23-án, a bányaművelés terén szerzett érdemei elismeréséül a király a koronás arany érdemkereszttel tüntette ki, amelyet nagy ünnepség keretében adtak át. Még életében aknát neveznek róla.

- 90 éve, 1926. május 19-én született Bakonyoszlopon Békefi Antal tanár, népzenekutató, zeneszerző. Székesfehérvárott és Győrben járt középiskolába. 1946-’49-es években Budapesten szerzett énektanári és egyházkarnagyi oklevelet, közben szülőhelyén kántortanítóként dolgozott. Békefi Antal 1955-1957-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Sugár Rezső tanítványaként zeneszerzést tanult. 1946-tól 1950-ig Bakonyoszlopon tanított. 1950 és 1959 között Zircen általános iskolai énektanár, kórusok és zenekarok vezetője, hangversenyek szervezője, a Reguly Antal Tájmúzeum alapítója és vezetője. Békefi Antal 1959-től haláláig a szombathelyi Tanárképző Főiskolán tanszékvezető tanár. 1978-1982-es években a grazi Zeneművészeti Főiskola oberschützeni kihelyezett tagozatának vendégtanára. Szombathelyi főiskolai, középiskolai és munkáskórusok karnagya. Békefi Antal gyűjtötte Veszprém és Vas megye népzenéjét. Munkadalkutatásai kiterjedtek a teljes magyar nyelvterületre. Néprajzi, zenetörténeti és népzenei témákról tanulmányai, cikkei jelentek meg. Békefi Antal a száz éves múltra visszatekintő irodalmi és zenei gyűjtés anyagát, több mint száz szöveggel és dallammal gazdagította. Kórusműveket és dalokat is írt. Békefi Antal Bakonyoszlopon a szülőházának falán, Zircen a volt lakóházán tábla őrzi emlékét. Bakonyoszlopon, Szombathelyen és Zircen utcát, általános iskolát és művelődési társaskört neveztek el róla. 1994-ben Zirc város díszpolgára címet kapta. Békefi Antal Szombathelyen hunyt el 1982-ben, 56 évesen.

- 104 éve, 1912. május 19-én született Nagyvázsonyban Mátis József festőművész. A 2. világháború után mozigépészként kereste kenyerét, közben moziplakátokat festett. Már akkor rendszeresen festette táblaképeit, amelyeken a Balatont, a Nagyvázsony környéki dombokat, a szelíd Pannon-tájat örökítette meg. Mátis József nem volt tanult festő, a falusi emberek zárkózottsága jellemezte életét és művészetét. Egyetlen kiállítása volt 1987-ben, Nagyvázsonyban. Mátis József Veszprémben hunyt el 1991-ben, 79 évesen.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.