175 ezer aláírás az Orbán-Habony rezsim ellen

"Veszprém és a választási körzetembe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást."
 
 

175 ezer aláírás az Orbán-Habony rezsim ellen

"Veszprém és a választási körzetembe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást."
 
 
 
 
 

175 ezer aláírás az Orbán-Habony rezsim ellen

"Veszprém és a választási körzetembe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást."

Az elmúlt hat év legsikeresebb népszavazási kezdeményezéseként értékelte Kész Zoltán független országgyűlési képviselő az általa indított Lopásgátló népszavazást. Az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlésével kapcsolatos kérdésére az elmúlt napokig már 175 ezer támogató aláírás jött össze.

Jövő péntekig eldől, hogy kötelezően kiírandó népszavazás lesz-e Kész Zoltán független országgyűlési képviselő kérdéséből, vagy az Országgyűlés szabad döntése marad, hogy kiírja a referendumot. A kezdeményező június 3-án adja le a Nemzeti Választási Irodánál az állami vezetők bérplafonjának eltörlését irányzó kérdéshez összegyűlt aláírásokat, amelyekből jelenleg 175 ezer van nála.

- Ez az Orbán-Habony rezsim elleni legsikeresebb népszavazási kezdeményezés, mert 2012-ben az LMP 160 ezer, míg tavaly az Új Magyar Köztársaság Egyesület 87 ezer aláírást tudott összeszedni. A gyűjtést az utolsó napig folytatjuk, és ha időközben beérkeznek a kezdeményezést támogató pártok és civil szervezetek még át nem adott ívei, jó eséllyel ősszel sor kerülhet a valódi népszavazásra is – mondta Kész Zoltán. - A referendum kötelező kiírásához 200 ezer állampolgári aláírás szükséges, 100 ezer aláírás felett pedig az Országgyűlésnek kell határoznia, hogy kiírja-e a népszavazást.

A kvótareferendummal kapcsolatban a képviselő kijelentette:

- Valójában mindkét népszavazás az Orbán-Habony rezsimről szól. Míg a kormány által kezdeményezett EU-ellenes referendumot minden bizonnyal Habony Árpád találta ki, a több százezer támogató aláírással hitelesített valódi népszavazással őt és az egész Orbán-Habony rezsimet zavarhatjuk el. Valójában mindkét referendum politikai kérdéssé válik: az egyik a Fidesz-kormány melletti kiállást, a másik az Orbán-Habony rezsimmel szembeni elégedetlenséget mutathatja meg.

Kész a közvélemény-kutatások alapján is bizakodó: minden mérés azt mutatja ugyanis, hogy az országban sokkal több a kormányzással elégedetlenek száma, mint amennyien szimpatizálnak működésükkel. Ami pedig a konkrét kérdést, az állami vezetők kétmillió forintos bérplafonjának eltörlését illeti: elsöprő a kezdeményezést támogatók aránya.

- A Republikon Intézet május elején végzett, reprezentatív kutatása megmutatta, az összes megkérdezett 85 százaléka támogatja a bérplafon bevezetését, a Fidesz-szavazóknak is a 83 százaléka ellenzi a magyar mércével pofátlanul magas fizetéseket és béremeléseket – ismertette a számokat Kész.

- Látjuk, hogy a kormány az adófizetői pénzekből sok milliárd forintos kampányt folytat saját népszavazási kezdeményezésének népszerűsítésére. Arra szólítom fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Rogán Antal propagandaminisztert, hogy a jövőben minden népszavazási kezdeményezést, így a valódi, népakarat által hitelesített referendumokat is ugyanakkora összeggel propagálják, mint amennyit az EU-ellenes kvótafererendumra költenek – zárta közleményét Kész Zoltán.

A referendumot kezdeményező egyéni országgyűlési képviselő, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét 2015. februárban lebontó Kész Zoltán kiemelte: külön büszke arra, hogy szűkebb környezete, Veszprém és a választókerületébe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást. Saját választókerületéből 7000 aláírás gyűlt össze és innen ugyanennyi aláírással segíti Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő földprivatizáció megakadályozását célzó népszavazási kérdését, amelynek leadási határideje június 28-a lesz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.