Ígéretek és interpellációk

A Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén még mindig meghatározó téma volt a miniszterelnök városnak tett ígéretei.
 
 

Ígéretek és interpellációk

A Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén még mindig meghatározó téma volt a miniszterelnök városnak tett ígéretei.
 
 
 
 
 

Ígéretek és interpellációk

A Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén még mindig meghatározó téma volt a miniszterelnök városnak tett ígéretei.

A miniszterelnök Modern Városok Programja kapcsán tett ígéreteit az ellenzék több szempontból is megkérdőjelezte.

Először Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője a busz és a vasúti pályaudvar korszerűsítésével kapcsolatos miniszterelnöki ígéretet idézte: „A szándék megvan bennünk a megállapodásra, de konkrét tervek nélkül összegről nem tudunk beszélni.”

A képviselő szerint erre az elmúlt év őszén az önkormányzat már készített egy megvalósítási tervet, amit a közgyűlés el is fogadott. Az anyag készítői ebben 9 milliárd forintos költséggel számoltak. A tanulmányra félmilliárd forint közpénzt fordított a város. Milyen tervek és számok hiányoznak még?- kérdezte Gerstmár Ferenc.

Porga Gyula polgármester a válaszában azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök egy szándéknyilatkozatot írt alá, ami csak akkor válik kötelezővé, amikor azt a kormány véglegesíti. Ezért ez egy stratégiai megállapodás és a tervek, valamint a támogatási összegek akkor lesznek konkretizálva, ha az ki lesz adva végrehajtásra az illetékes minisztériumoknak.

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője a belső körgyűrű megépítésének kérdésével foglalkozott. A kérdése a következő volt: Miért kell ezt a beruházást újratervezni?

Az ismeretei szerint a terveket Pannonterv Kft már 2003. márciusában elkészítette, "mi több a megépítéséhez szükséges nyomvonalat az önkormányzat saját forrásból ki is sajátította. Sajnos a projekt akkori költsége hazai támogatás elnyeréséhez túl nagy volt, uniós források pedig nem álltak rendelkezésre.”

A polgármester a válaszában azt hangsúlyozta, hogy a tervek érvényességét az eltelt időszakban már több esetben meghosszabbították. Ahhoz, hogy a beruházás megvalósulhasson, a tervek teljes körű felülvizsgálatára van szükség, mivel az eltelt időszakban a műszaki és építésügyi előírások sok tekintetben változtak.

A lakosságot közvetlenül érintő másik kérdésben is interpellált Hartmann Ferenc. Kifogásolta azt, hogy a piaci napokon, a vásárcsarnok környékén a közlekedés és a parkolás szempontjából nagyon nagy káosz és zsúfoltság van. Ezt elsősorban az okozza, hogy a vásározók nem tartják be a város vezetésének intézkedését és a gépjárműveikkel nem a részükre kijelölt helyen parkíroznak.

A politikus szerint ezzel a vásározók saját maguknak tesznek rosszat, mert a vásárlók nem szívesen mennek be a gépjárműveikkel a vásárcsarnok környékére.

A reagálásában a polgármester elmondta, hogy a probléma megoldását a parkolóhelyek kibővítése, a buszpályaudvar elköltöztetése fogja biztosítani. A jelenlegi helyzettel nem tudnak semmit kezdeni, mert a vásározók inkább megvásárolják a parkolójegyeket, de nem mennek el az ingyenesen biztosított parkolókba.

A parkolási helyek kibővítéséig a VKSZ Zrt. konkrét utasításokat kapott a csarnok környéke rendjére történő nagyobb odafigyelésre.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.