Válságértekezlet várható

Orbán Viktort is meglepte a lesújtó GDP-adat...
 
 

Válságértekezlet várható

Orbán Viktort is meglepte a lesújtó GDP-adat...
 
 
 
 
 

Válságértekezlet várható

Orbán Viktort is meglepte a lesújtó GDP-adat...

A kormányt és a nemzeti bankot is meglepte a péntek 13-án napvilágot látott, mellbevágó gazdasági növekedési adat. Következő szerdán a kormányzati illetékesek egymásnak adták a kilincset a miniszterelnöknél – írta a Figyelő.

- Gyengén indult az év a gazdaságban, az idei első negyedévről érkező GDP-adat még a kormányt is meglepte – mondták a csütörtökön megjelenő Figyelő kormányközeli forrásai.

A várttól jóval elmaradó, 0,9 százalékos GDP-bővülésről Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a parlamentben is nyíltan azt mondta, hogy ennél jobb adatra számítottak.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig sebtiben válságstábot hívott össze. Múlt szerdán (a GDP-adat előző pénteken jött ki) több kormányzati illetékes is kénytelen volt főnökének magyarázatot adni arra, hogy miért esett vissza a növekedés.

A megbeszélések eredményeként most a nemzetgazdasági minisztertől várnak ötleteket arra, hogy miként lehetne újra berúgni a gazdaság motorját – ami világos jele annak, hogy a kormány sem érzi biztonságban az idei 2,4 százalékos növekedési célt. Éppen ezért menet közbeni beavatkozásokra lehet szükség.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a másnapi Kormányinfón már arról beszélt, hogy a kormány arra is választ vár Vargától, egyáltalán szükség van-e ilyen intézkedésre.

A HVG.hu iinformációi szerint a lapban közöltek egy interjút Hornung Ágnessel, az NGM pénzügyekért felelős államtitkárával, aki azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank, a piaci elemzők és a nemzetközi intézmények sem számítottak a kedvezőtlen GDP-adatra, nemhogy a kormány. A tárcánál két fő okát látják a jelenségnek – folytatta: idén érvényesülnek "az uniós ciklus negatív hatásai", emiatt elve félszázalékos lassulással kalkuláltak. A másik visszahúzó tényező pedig az autóipar volt az államtitkár szerint, van, ahol modellváltás történt, máshol beszállítói problémák adódtak.

A második negyedévben jobb adatokra számítanak, 2016 végén felfutást remélnek az uniós kifizetéseknél is – tette hozzá Hornung Ágnes.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.