"Ez legfeljebb egy drága közvélemény-kutatás volt"

A népszavazás érvénytelen, Orbán Viktor alkotmánymódosításra készül.
 
 

"Ez legfeljebb egy drága közvélemény-kutatás volt"

A népszavazás érvénytelen, Orbán Viktor alkotmánymódosításra készül.
 
 
 
 
 

"Ez legfeljebb egy drága közvélemény-kutatás volt"

A népszavazás érvénytelen, Orbán Viktor alkotmánymódosításra készül.

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Orbán Viktor ennek ellenére elsöprő sikerről beszél, és jelezte, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújtanak be. Az ellenzék a kabinet bukásaként értékelte az eredményt, többen lemondásra szólították fel a kormányfőt.

Az NVI 99,98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint 3 307 109-en (az összes választópolgár 40,03 százaléka) érvényesen szavazott, 223 193-an érvénytelenül.

Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 55 584 (1,68 százalék), a nemek száma 3 251 525 (98,32 százalék) volt. A legaktívabb megye Vas volt, ahol a választópolgárok 49,35 százaléka voksolt. A legkevésbé aktív Budapest volt, ahol 34,74 százalék szavazott, majd Baranya megye, ahol a jogosultak 38,37 százaléka járult az urnák elé.

A végleges eredményre még napokig várni kell, mert azt csak a külképviseleteken, illetve az összes levélben leadott szavazat megszámlálása után állapítják meg.

Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség. Az érvénytelen szavazatok száma jóval magasabb volt, mint a korábbi szavazásokon: 6 százalék feletti. Különösen magas volt az érvénytelen szavazatok száma a fővárosban, több kerületben 10 százaléknál is magasabb volt ez az arány.

A vasárnapi népszavazást nem zavarta meg komolyabb rendbontás vagy atrocitás, így a voksolás az MNO cikke szerint rendben zajlott.

A Fidesz nap közben – félve attól, hogy érvénytelen lesz a népszavazás – intenzív mozgósításba kezdett. Ebéd után sms-ben, telefonon buzdították szavazásra híveiket, ám még ez is kevés volt az eredményességhez.

Orbán: Alkotmánymódosítást nyújtunk be

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert – mint mondta – „felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét”.

A kormányfő a kvótanépszavazás után a Fidesz–KDNP eredményvárójában, Budapesten, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3,056 millió ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3,204 milliónál állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túliak szavazatainak nagy része. Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson, tette hozzá Orbán Viktor, és úgy értékelt: „a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert „az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az első eredmények kikerülése után kijelentette, jogi értelemben nem köti az Országgyűlést az eredmény, de politikai értelemben igen. Gulyás egyben „politikailag érvényes” népszavazásról beszélt.

MSZP: Ez legfeljebb egy drága közvélemény-kutatás volt

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az elmúlt egy év a magyarországi rendszerváltás utáni korszak mélypontja volt, úgy véli ugyanis, hogy politikai párt még soha nem folytatott olyan „megtévesztő és hazug gyűlöletkampányt”, mint a Fidesz. Álláspontja szerint nem létezik olyan, hogy politikailag érvényes népszavazás, aki erről beszél, az megtéveszti a választókat. 

- Ez „legfeljebb csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt” – jelentette ki. Molnár szerint a kampánynak volt olyan periódusa, amikor úgy tűnt, hogy érvényes és eredményes is lehet a népszavazás, de a választópolgárok megváltoztatták a véleményüket.

- Nem hittek Orbán Viktornak, nem nemzeti ügyet, hanem csak hataloméhséget láttak – mondta.

A szocialisták elnöke szerint a Fidesz nem hagyhatja figyelmen kívül a népszavazás érvényességi kritériumát, így jogi következmények nem követhetik a referendumot. Molnár Gyula azt is jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik annak kiderítésére, hogy miért költött a kormány 17 milliárd forintot a kampányra. Molnár Gyula szerint az ellenzéki oldalnak jövő tavasszal közösen kellene köztársaságielnök-jelöltet állítania.

Jobbik: Orbán Viktor öngólt rúgott

- Ezt a játékot gólra játsszák, hiába volt meddő mezőfölényben a kormány, Orbán hatalmas öngólt rúgott – utalt a népszavazás sikertelenségére focis hasonlattal Vona Gábor az urnazárást követő budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke Orbán Viktort tette felelőssé a referendum érvénytelensége miatt. Hangsúlyozta: a miniszterelnök súlyos vereséget szenvedett vasárnap este. Vona szerint ebben a helyzetben az lenne európai és demokratikus, ha vállalná a felelősséget, és lemondana.

Vona Gábor hozzátette: Orbán Viktor lemondása az ország szempontjából fontos, mivel a népszavazással a miniszterelnök európai súlya drámaian összeomlott.

- Brüsszelben már nem fognak tőle megijedni – fogalmazott a Jobbik elnöke. A nagy kérdés szerinte az, hogyan lehet megvédeni az országot a sikertelen népszavazás ellenére a kvótáktól. A Jobbik továbbra is nyitott a baloldallal és a kormánnyal az egyeztetésre, hiszen most, ahogy  a politikus fogalmazott, kötelességük a legnagyobb egységet felmutatni Brüsszel felé. Ezért hétfőn egyeztetést javasolt erről a parlamentben.

Gyurcsány: Orbán elbukott

- A demokratikus ellenzék győzelmet aratott a Fidesz felett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc nem sokkal az urnazárást követő sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció elnöke hozzátette: Orbán elbukott a népszavazáson, mindent egy lapra tett fel, ilyen egyértelmű vereség után a miniszterelnöknek egy demokratikus országban le kell mondania.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor saját kezdeményezésére és szabályai szerint indított népszavazáson bukott el. Úgy véli, a miniszterelnöknek egy ilyen egyértelmű vereség után még ma este le kellene mondania. Az ellenzékre vonatkozó következményekről szólva kifejtette, hogy „ha ma győztünk, akkor győzhetünk 2018-ban is”. Álláspontja szerint kormányváltó erőt kell kovácsolni 2018-ra, ehhez pedig az szükséges, hogy minél előbb megkezdődjenek a választási együttműködésről szóló tárgyalások. A Demokratikus Koalíció elnöke már a következő héten elkezdené a tárgyalásokat azokkal, akik a távolmaradásra buzdítottak. Úgy vélekedett, most az egység győzött, és ugyanez az egység győzi majd le az Orbán-kormányt, mert – mint fogalmazott – „Orbán Viktor legyőzhető”.

LMP: Az eredménytelen népszavazás a kormány pozícióját gyöngíti

Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon.

- A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is – értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott. Szél Bernadett azt mondta: a népszavazás a népé, és nem a kormányé, nem kampányeszköz, és legkevésbé a kormány kampányeszköze. 

Együtt–PM–MoMa: Sikeres volt a bojkott

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Modern Magyarország Mozgalom szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi „bizalmi szavazást” elbukta, „egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania”.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal „sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét”.

Tordai Bence, a PM szóvivője úgy látja, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

Fodor Gábor: A mai napnak Magyarország a vesztese

- Egyetlen vesztese van ennek a napnak, ez Magyarország – mondta pártja budapesti eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján Fodor Gábor vasárnap este, a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás adatainak 98 százalékos feldolgozottságánál. Úgy fogalmazott: az elmúlt egy évben felkorbácsolt idegengyűlölet nem múlik el nyomtalanul, ebben súlyos felelőssége van a Fidesz-kormányzatnak.

- Ezt nehéz megbocsátani, és nem lehet tudni, hogy mikor lehet kijavítani – tette hozzá. Szerinte a referendum eredményében az a kedvező, hogy „felszabadultan örülhetünk annak, hogy mégiscsak kapott egy pofont a kormányzat”, hiszen számára kudarc az, ami történt. Hozzátette: könnyen lehet, hogy épp annyi szavazópolgárt sikerül mozgósítani a nem szavazat mellett, amennyi a Fidesz és a Jobbik szavazóbázisa. A Liberálisok igen szavazatra buzdító felhívásáról azt mondta: értékalapú választás volt, kormányellenes, ahogy a bojkott és az érvénytelen szavazatok is kormányellenesnek tekinthetők.

 

A Kétfarkú Kutya Párt bejutna a parlamentbe

A politikai pártok közül egyedül a Kétfarkú Kutya Párt kampányolt az érvénytelen szavazás mellett, rajta kívül még a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezetek fogalmaztak meg hasonló álláspontot. Az érvénytelen szavazatok aránya rendkívül magas, 6,33 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a párt még abban az esetben is bejutna a parlamentbe, ha ebből az eredményből levonjuk a szavazásokon rendre előforduló 0,5 százaléknyi „valódi” érvénytelen szavazatot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.