Nem szereti a kormány, ha belenéznek a zsebébe...

Nemcsak a képviselők, hanem azok hozzátartozóinak is nyilvános lenne a vagyoni helyzete?
 
 

Nem szereti a kormány, ha belenéznek a zsebébe...

Nemcsak a képviselők, hanem azok hozzátartozóinak is nyilvános lenne a vagyoni helyzete?
 
 
 
 
 

Nem szereti a kormány, ha belenéznek a zsebébe...

Nemcsak a képviselők, hanem azok hozzátartozóinak is nyilvános lenne a vagyoni helyzete?

Hosszú évek óta rosszul működik, számtalan hibája kijött már, az egész ellenzék megváltoztatná, mégsem lesz semmilyen előrelépés a politikusok vagyonnyilatkozati rendszerében. Most éppen az LMP kezdeményezett ötpárti találkozót, hogy javítsanak a szabályozáson, a Fidesz azonban – úgy tűnik – hallani sem akar a dologról.

Összefog a parlamenti ellenzék a képviselői vagyonnyilatkozatok szigorítása érdekében – nagyjából ezt lehet valamilyen szinten eredménynek nevezni a hétfői ötpárti egyeztetés után. Az LMP kezdeményezte a tárgyalást, mert saját javaslatukhoz támogatókat akartak találni. Szél Bernadették terveinek lényege, hogy a politikusok vagyoni helyzetét az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) kellene ellenőrizni. Az úgynevezett közhiteles nyilvántartások alapján vizsgálnák, hogy az érintettnek mi mindene van és miből telt arra. Ezzel együtt pedig megszűnne az, hogy a képviselők saját maguk töltsék ki minden évben a vagyonnyilatkozatukat, számos példa van rá ugyanis, hogy abból kimaradnak bizonyos tételek.

A Fidesz ugyanakkor elzárkózik a változásoktól. A kormánypártokat képviselő Vas Imre az egyeztetés után ugyanazt mondta, amit a kormánypárt mindig ismételget ebben a témában: a magyar vagyonnyilatkozati rendszer az egyik legszigorúbb Európában.

Bírálta, hogy az LMP az ÁSZ-ra bízná ezt a feladatot, hiszen annak az intézménynek szerinte más a feladata, ráadásul ott van erre az Országgyűlés illetékes bizottsága. Még azt is felvetette, hogy az LMP csak a közhiteles nyilvántartásokat használná fel, holott a légi járművek üzembe tartóit tartalmazó adatbázis nem ilyen. Itt Hadházy Ákosra célzott, akiről lehet tudni, hogy repülni szokott. Érdekesség, hogy Vas Imre a tárgyaláson erről nem beszélt, csupán az újságírók előtt hozta elő a témát.

Hadházy Ákos a Magyar Nemzet kérdésére leszögezte, hogy róla nem titok a hobbija, egyébként neki nincs repülőgépe. Az ilyen járművek lajstromozására pedig egyébként sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint például az autókra.

Az ellenzéki pártok viszont egyetértenek az LMP-vel a szigorításban. Az MSZP-s Harangozó Tamás lapunknak felidézte, hogy már tavaly decemberben benyújtottak az Országgyűlésnek egy antikorrupciós csomagot, amelynek egyik eleme éppen ez volt. Ők is úgy látják, hogy nem önbevalláson kellene alapulnia a vagyonnyilatkozatoknak, ráadásul kibővítenék az ilyen kötelezettséggel ellátottak körét.

A szigorításokkal a MNO cikke szerint a Jobbik is egyetért, de még tovább mennének. Azt szeretnék, ha nemcsak a képviselők, hanem azok hozzátartozóinak is nyilvános lenne a vagyoni helyzete. (A Jobbik egyébként saját honlapján a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is közre szokta adni.) 

Az ellenzéki pártok egyelőre annyit tudnak tenni, hogy szakértői szinten kidolgoznak egy mindenki által elfogadható javaslatot és abban bíznak, hogy majd a 2018-as választások után az új kormány elfogadja azt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.