Botkát támogatja az MSZP elnöksége

A politikus a következő napokban-hetekben már megkezdi a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel.
 
 

Botkát támogatja az MSZP elnöksége

A politikus a következő napokban-hetekben már megkezdi a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel.
 
 
 
 
 

Botkát támogatja az MSZP elnöksége

A politikus a következő napokban-hetekben már megkezdi a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel.

Nem okozott meglepetést az MSZP elnöksége; délelőtti ülésükön egyhangúlag támogatták Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Molnár Gyula pártelnök egyúttal bejelentette, hogy Szeged polgármestere teljes körű felhatalmazást kapott arra, hogy a következő hetekben folytassa le a többi baloldali párttal az együttműködésről szól tárgyalásokat.

Botka László az alig több mint 4 perces sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a választók többsége kormányváltást akar, a demokratikus oldal felelőssége pedig ehhez megteremteni a politikai feltételeket.

- Egységes, kormányzóképes alternatívára van szükség, közös indulásra, közös listára, 106 közös képviselőjelöltre – mondta.

Utóbbiak kapcsán úgy fogalmazott, hogy kiválasztásukhoz meg kell kérdezni a választók véleményét, de azt nem mondta ki, hogy az előválasztásra gondol (amit korábban nem támogatott). A sajtótájékoztatón hiába volt rengeteg újságíró, kérdezni nem lehetett.

- Ezek nem az én feltételeim, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus oldal a 2018-as választásokon indulni – fogalmazott az MNO információi szerint Botka László. Hozzátette, a következő napokban-hetekben már megkezdi a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel, amit viszont nem a nyilvánosságnak szán, hiszen „ez csak technika”.

A politikus arról is beszélt: egy új politikára, az igazságosság politikájára van szükség, ami lerombolja az Orbán-rezsimet, ugyanakkor nem a 2010 előtti világot hozza vissza. E program legfontosabb elemeit pár napon belül hozzák nyilvánosságra.

Miután a sajtótájékoztató mindössze néhány perc volt, kérdést pedig egyáltalán nem lehetett feltenni, így továbbra sem tudni, hogyan oldották vagy oldhatják fel a Botka László és az MSZP vezetése között fennálló ellentéteket. Mert vannak ilyenek. Az egyik például az előválasztás kérdése. A szocialisták elkötelezték magukat e megoldás mellett, Botka László viszont a 168 Órának adott, „bejelentkező” interjújában nem igazán támogatta. Úgy fogalmazott, hogy azzal csak szórakoznak most a baloldali pártok, ráadásul nem hisz abban, hogy egy valódi amerikai előválasztást meg lehet csinálni Magyarországon.

- Ha a voksolást rosszul szervezzük meg, akkor azt a Fidesz könnyen meghekkeli, választókörzetenként néhány száz ember kell hozzá. Ha viszont jól megkonstruáljuk, akkor meg szinte biztos, hogy minden helyen szocialista jelölt győz, hiszen országosan csak az MSZP tudná megszervezni – magyarázta elutasítását.

A másik fontos ellentét Gyurcsány Ferenc kérdése. Botka László ugyanebben az interjúban azt mondta, hogy a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel. A szocialisták szerint ugyanakkor a jelenlegi választási rendszerben a volt miniszterelnök és pártja egyszerűen megkerülhetetlen, ha labdába akarnak rúgni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.