Hőstett az oroszlánbarlangban

A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a negyedik negyedbeli „műsorával” megnyerte a liga sokáig emlékezetes csúcsrangadóját.
 
 

Hőstett az oroszlánbarlangban

A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a negyedik negyedbeli „műsorával” megnyerte a liga sokáig emlékezetes csúcsrangadóját.
 
 
 
 
 

Hőstett az oroszlánbarlangban

A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a negyedik negyedbeli „műsorával” megnyerte a liga sokáig emlékezetes csúcsrangadóját.

A vendégek ezúttal – szerencsére – nem megilletődötten indították az oroszlányi fellépésüket a kosárlabda NB I/B. összecsapásán. Az elején akadtak ugyan kihagyott tempóik és „elméretezett” átadásaik, ám a megfelelő üzemi hőfoknak – és Körtélyesi Gergely hárompontosának – köszönhetően vezetéshez is jutottak, 3:5. A hibák dacára volt ritmusa a találkozónak, lüktetett az iram, és akár nagyobb is lehetett volna az előnyük, 6:9. Kitartóan mentek előre, de mert a hazaiaknak is jó kerete van (…eddig a fordulóig osztályelsők voltak), a közönségük pedig félelmetes, a hatodik percben egyenlítettek, 12:12. Miként arra számítani lehetett, az ellenfél szekerét Jestin Lewis tolta, a veszprémiek nehezen tartották a faultokat egymás után kiharcoló amerikai karmestert, aki kíméletlenül juttatta célba a büntetőit. A légiós az első negyedben egyébiránt tizenkilences teljesítményindexet ért el. Közben Mérész-edző időt kért, mert az ütemet vesztett tanítványai bőszen hagyták ki a dupla- és triplakísérleteket, a dobószázalékuk nem verdeste az eget, még jó, hogy a rivális is messze került a topformájától, 16:14.

Később is sok volt a hiba – a két csapat tudásához képest túlzottan is sok –, a kapkodó játék közepette Jilling hármasával egy pontra jöttek fel a vendégek, 22:21. Az együtteseknek főként a tripladobásokkal gyűlt meg a baja. Talán a tét, a csoportelsőség nyomta rá a bélyegét a csatára, ezért volt annyi a hiba. A nem túl színvonalas, ugyanakkor izgalmas párharc során az „oroszlánok” kicsit megléptek (34:28), azonban a lepattanó-szerzésben jeleskedett Kálló és társai gondoskodtak arról, hogy a nagyszünetig két pontra olvadjon a különbség.

Fordulást követően megint sok volt a pontatlanság, egymás hibáiból éltek a gárdák, majd Körtélyesi újabb triplájával sikerült még közelebb jönni, 36:35. Ezután megváltozott a játék képe, a hatékonyabb támadásszövésekre váltott oroszlányiak elkezdték kegyetlenül megbüntetni a mieink megingásait, ezért Mérész-mester ismét magához rendelte az övéit, 43:35. Ekkortájt nem csak az ellen tengerentúli irányítójára kellett figyelni, hiszen Zsíros méltó fegyverhordozója lett, a megmozdulásai révén tovább nőtt a differencia, 47:39. A leblokkolt bakonyiak rossz döntéseket hoztak, hullámvölgybe kerültek. A vetélytárs 45:39 után újfent csinált egy hét–nullás rohanást, 52:39. Mivel kezdett elúszni a hajó, Helmecziék minden erejükkel azon voltak, hogy tízen belülre kerüljenek. Ám a labdákat halászott vendéglátók folyton visszaverték a tesztjeiket, 58:45. Ezekben a percekben egyetlen cél vezérelte az állva hagyott egyetemistákat, a kárenyhítés. Kizárólag az eredmény és a mind koncentráltabb ellenfél után futottak, 60:47.

Tizenkét pontos OSE-vezetésről indult a záró felvonás, a csarnokban kevesen fogadtak volna arra, ami aztán a következő tíz percben valóságot öltött, 65:53. Kámán Tamás duplája és büntetői, valamint Körtélyesi blokkolása volt a jeladás, a riadót fújt HOYA-mezesek attakjai elkezdtek működni, 65:57. A veszprémiek úgy küzdöttek, mintha az életükről lenne szó; ráadásul beindult a liga legjobb triója: a Kámán-Nebojsa Pavlovic-Körtélyesi tengely, 65:63. Az emberfogásos védekezésükkel sok hibára késztették az ellent, miközben repesztettek egy nulla–tizenhármas rohamot és hosszú idő után visszavették a vezetést, 65:66. Tudták, hogy a győzelemhez maximum kell, s ekkor már önbizalommal telve, jó ritmusban „szórakoztattak”, 68:73. A vendégek fokozatosan az OSE fölé nőttek, 69:76. A hajrában bárhogy és bármivel próbálkoztak Lewisék, leginkább csak erőlködtek, majd egy Helmeczi-tripla pontot tett az ötvenöt büntetőt hozott csatára, 73:81. A végén hiába „dobáltak” kintről, a játékot taktikusan tördelő, a kipontozódott Körtélyesit és Simont nélkülöző veszprémiek visszavágtak a Vetési gimnáziumban elszenvedett őszi vereségért (86:89) és az egymás elleni eredményeknek köszönhetően pedig az élre ugrottak.

Mérész Csaba edző értékelése a klub honlapjának tudósítása alapján: Remek mérkőzés volt, épp’ olyan, amire idefelé számítottam. A harmadik negyedben volt egy komoly rövidzárlatunk, aztán később embert fogtunk, amivel alaposan megzavartuk az oroszlányiakat. Ezzal nyertünk, azonban kellett az is, hogy a hajrára Kámán és Pavlovic nagyon összekapta magát. Büszke vagyok a srácokra: arra, hogy mindvégig hittek a sikerben.

Jegyzőkönyv. OSE Lions – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 80:87 (18:16, 16:16, 31:21, 15:34). Oroszlány, 1000 néző. V.: Farkas, Gelencsér, Maár. OSE Lions: Lewis 36/9, Burai 6/3, Wehner 3/3, Varga 1, Joó. Csere: Horváth 6, Kiss 12/3, Zsíros 8, Gorzsás 2, Kovács 6. Edző: Vavra András. Veszprém: Simon 2, Kálló, Kámán 16/3, Pavlovic 31/3, Körtélyesi 21/9. Csere: Helmeczi 9/3, Hegedűs 5/3, Jilling 3/3, Májer. Edző: Mérész Csaba.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.