Az öndicséret mindig büdös!

Csaknem százmillióba került (eddig...) Orbán Viktor levelezése.
 
 

Az öndicséret mindig büdös!

Csaknem százmillióba került (eddig...) Orbán Viktor levelezése.
 
 
 
 
 

Az öndicséret mindig büdös!

Csaknem százmillióba került (eddig...) Orbán Viktor levelezése.

Újabb fordulóhoz érkezett az Orbán-kormány idétlen tömegkommunikációs tevékenysége. A napokban ugyanis a megyeszékhely lakossága is postaládájába kapta azt a (félre) tájékoztató kiadványt, amelyben magasztalják eddigi tevékenységüket. A kétségbevonhatatlan tények - például: ennyi stadion még soha nem épült ebben az országban... - mellett azonban egy szó sem esik a látványos és feltehetően nem fillérekbe került információs füzetből a realitásról.

Hogy például kis országunk a hibás politikai célitűzések miatt elképesztő mélységekbe merült különféle nemzetközi statisztikák alapján! Hogy felnőtt- és gyermekkorú állampolgárok fagynak meg a téli hidegben! Hogy általános a mély- és gyermekszegénység! Hogy ezzel ellentétben eszméletlen magas az urizálás és állami korrupció szintje! Hogy sokhelyütt a kórházakba a betegeknek (hozzátartozóknak) magukkal kell vinniük a gyógyszereket, meg az alapvető tisztálkodási eszközöket!

S akkor a jog- és a sajtó területéről nem is beszéltünk...

A félrevezető propaganda kiagyalói azonban nem buta emberek. Jól ismerik a tömegkommunikációs alapelveket: sulykold csak a valótlan tényeket. Előbb-utóbb úgyis elfogadják a közügyekben tájékozatlan emberek. A régi magyar mondásról - az öndicséret mindig büdös - sokan már rég megfeledkeztek.

Itt tartunk mostanság. A "felvilágosodás" ideje pedig sajnos úgy tűnik, még odébb van...

De annak bekövetkezéséhez hozzásegíthet a Magyar Nemzet című napilapnak a január 21.-én megjelent, ide vonatkozó cikke:

x

"Legalább 81 millió forintba került az adófizetőknek az a miniszterelnöki levelezés, amivel a nyugdíjasoknak „kedveskedett” a kormány a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok mellé. Ez derül ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közzétett, részben ellenzéki képviselők írásbeli kérdéseire adott válaszokból.

Mintegy 2,7 millió idős embernek küldtek karácsonyra 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, amit Orbán Viktor ígért meg november végén. A terjesztést először a kormányhivatali dolgozókra akarták bízni, mert sokallták a postai árat. Ám kiderült, nem emiatt akarták bevetni a kormányhivatali gárdát, hanem azért, mert nemcsak az Erzsébet-utalványokat, hanem külön borítékban Orbán Viktor levelét is el kellett vinni a nyugdíjasoknak, amiért végül külön kellett fizetni a postának.

Ezt viszont nem a Fidesz állta, hanem az adófizetők. A jobbikos Sneider Tamás képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt írta, hogy a miniszterelnöki levelek nyomdai költségeit a tárca fizette ki, a postai költséget pedig az „Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság viseli”. A konkrét számokról annyit árult el az államtitkár, hogy a kormányfői levelek belföldi postaköltsége nettó hét forint volt darabonként. Ez bruttó összeggel és 2,65 millió nyugdíjassal számolva 23 558 500 forintba került.

Azt nem közölte a tárca, hogy a magyar nyugellátásra jogosult, de külföldön élő nyugdíjasoknak mennyibe került a miniszterelnöki levél kézbesítése. Ezt lapunk próbálta kiszámítani. Ebben a csoportban mintegy 32,5 ezer idős ember szerepel, hiszen ennyien kaptak az Erzsébet-utalványból is, amelyet 72 országba összesen 52 millió forintért továbbítottak. Ennél a miniszterelnöki leveleket vélhetően olcsóbban vitték ki. A Magyar Posta honlapján egy normál levél feladása például Nagy-Britanniába bruttó 335 forint. A kormány a nagy tétel miatt nyilván kapott kedvezményt, ugyanakkor távolabbi, például ausztráliai nyugdíjasoknak is küldtek utalványt és levelet is. Darabonként 200 forinttal számolva a miniszterelnöki levelek külföldi kézbesítése mintegy 6,5 millió forintba kerülhetett.

Ezeknél nagyobb tétel volt a levelek és borítékok gyártása. Ezzel kapcsolatban a szocialista Mesterházy Attila egy korábbi kérdésére közölte a minisztérium, hogy „a nyugellátásban részesülő állampolgárok részére küldendő miniszterelnöki levelek és borítékok nyomdai kivitelezése (2,6 millió db)” 51 155 600 forint volt. Ezek a tételek összesen 81,2 millió forintot adnak ki, bár azt egyelőre nem tudni, hogy voltak-e egyéb kiadások is (az októberi népszavazást megelőző kormányfői levélnél például olyan tételek is előkerültek, mint a „küldemény hajtogatási költsége” vagy a „borítékolás költsége”). Az ügyben tegnap kérdéseket tettünk fel a Miniszterelnöki Kabinetirodának, de ezekre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Orbán Viktor egyébként a legalább 81 millió forint közpénzt felemésztő levelezésben a többi között azt tartotta fontosnak közölni, hogy a kormány jelenlegi sikerei nem valósulhattak volna meg, ha nincsenek a mai nyugdíjasok, akik révén az ország újra és újra talpra tudott állni.

„A ma sikereiben az előttünk járó nemzedékek munkája is benne van. Ezt soha nem szabad elfelejtenünk” – írta.

Legutóbb a miniszterelnök az október 2-ai népszavazás előtt küldött konzultációs levelet a kényszer-betelepítéssel kapcsolatban. Akkor lapunk közérdekűadat-igénylése alapján derült ki, hogy a kampány miniszterelnöki leveleinek kiküldése csaknem 682 millió forintba került az adófizetőknek, a gyártási költségekre pedig majdnem harmincmillió forint ment el. (A kormány akkor 8,1 millió nemzeti konzultációs levelet küldött ki, további 500 ezer levelet azoknak a magyaroknak, akiknek külföldi lakcímük van.) Ezenkívül 4,2 millió háztartásba juttatták el a húszoldalas, kék színű tájékoztató füzeteket, amire még 165 millió forint közpénzt költöttek el az egyébként eredménytelenül végződött népszavazás előtt.

Volt ugyanakkor már olyan levelezés is, amelynek költségeit a Fidesz saját maga állta. 2010-ben, illetve 2011-ben három levelezés is volt a nyugdíjasokkal. Először a nemzeti konzultáció keretében fordultak az idősekhez, majd a nyugdíjpénztári változásokról és a gázárról tájékoztatták őket, végül pedig 2011 novemberében Orbán Viktor azt ígérte az időseknek, hogy nem csökken a nyugdíjak értéke, és a rezsi sem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak értéke. Utóbbi költségeit a nyugdíjbiztosítási alapból fizették, viszont 2010 szeptemberében, amikor a nemzeti konzultáció keretében kapott minden nyugdíjas levelet – méghozzá válaszborítékkal együtt – a miniszterelnöktől, annak a költségeit még a Fidesz állta."

x

Talán ideje lenne már annak a bizonyos megvilágosodásnak!
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.