A világ egyesül a fair play és a tisztelet szellemében?

Czene Attila államtitkár Lengyelországban tárgyal az EU-s sportvezetőkkel.
 
 

A világ egyesül a fair play és a tisztelet szellemében?

Czene Attila államtitkár Lengyelországban tárgyal az EU-s sportvezetőkkel.
 
 
 
 
 

A világ egyesül a fair play és a tisztelet szellemében?

Czene Attila államtitkár Lengyelországban tárgyal az EU-s sportvezetőkkel.

A labdarúgó NB II. legutóbbi fordulójában a házigazda Veszprém a Ferencváros második csapatát fogadta. Az a tény azonban, hogy a zöld-fehérek nem a legjobb csapatukkal érkeztek - no meg a rekkenő hőség – azonban korántsem vonzotta a szurkolókat. Így aztán talán pár száz elszánt drukker és a két felsorakozott csapat hallgatta unottan a kezdés előtt a műsorközlő szavait. Amely szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség és annak elnöke, dr. Csányi Sándor felhívással fordult az ország valamennyi labdarúgójához, játékvezetőjéhez, szurkolójához és sportvezetőjéhez, hogy segítsék elő a fair play szellemét a FIFA Fair Play napja alkalmából.

A nem mindennapos kezdeményezés Joseph S. Blatter FIFA és Michel Platini UEFA elnök személyes támogatását élvezi. Ami ugyebár arra utal, hogy valami nincs rendjén e téren.

Nagyon nincs!

Nyílt titok, hogy a mérkőzések eredményeinek manipulálása (magyarul: bundázása), s a doppingszerek terjedése a sportolók között immár világméreteket öltött. Aztán itt van a sportegyesületek gazdálkodása. Hát e téren sem rózsás a helyzet, hiszen egyre másra látnak napvilágot azok az esetek, amelyek arra vallanak, hogy sokhelyütt bizony „rövid a takaró”. Magyarul: olyan beruházásokba fognak a sportvezetők, amelyekre nincs fedezet.

- A gyermekeknek erős értékekre van szükségük, amelyek mentén felnőnek – hangoztatja Blatter úr, a foci világszövetség svájci nagyhatalmú ura. – A labdarúgás, mint csapatsport ráébreszti őket, milyen fontos a fegyelem, a tisztelet, a csapatszellem és a fair play. A játékban és az életben egyaránt. A FIFA ezt a szellemet a társadalomra is ki akarja terjeszteni és ezt a jövőnkkel, a gyerekekkel kell kezdeni.

Hasonlóképpen gondolkodik az egykori futballsztár, Michel Platini, az európai szövetség elnöke is:

- Büszkék vagyunk rá, hogy a béke, a megértés és a sportszerűség szellemében támogathatjuk a labdarúgást mindenféle politikai, vallási, faji és egyéb diszkrimináció nélkül. Fogjunk össze és mutassunk tiszteletet: mindannyian egyformák vagyunk, amikor a labda a lábunk előtt gurul.

De sajnos mindhárman pontatlanul fogalmaztak. Csupán céljaikat, elérendő vágyaikat fogalmazták meg a meglévő, elrettentő valóság helyett. Ugyanis számtalan példát lehet felsorolni mindezek ellenkezőjére. A csapatsportok öltözőiben nem mindig a tisztesség szellemében készítik fel a fiatalokat. A sportolók között sajnos nem mindig a tisztességes felkészülés az irányelv. A sportvezetők gyakran élnek tisztességtelen eszközökkel, a játékvezetők egy bizonyos körében sem mindig a fair play szelleme az uralkodó. Hogy a lelátók népéről – politikai, vallási, etnikai jellegű gusztustalan, nem ritkán erőszakos megnyilvánulások… - ne is beszéljünk.

Talán erre ébredtek rá az Európai Unió illetékesei, amikor konferenciára hívták a soros elnökség, Lengyelország szervezésében az országok legfelső sportvezetőit. Ezért most Czene Attila államtitkár (brit, francia, olasz, ciprusi, stb.) kollégáival a napokban e témakörökben is tárgyal.

Azt pedig pontosan ki lehet találni, hogy miért képviselteti magát a labdarúgók mellett a legmagasabb szinten az európai kézilabda és tenisz szövetség. Hogy a világ ökölvívásának a vezetőit ki ne fejeltsük…

A jelek szerint a globalizáció révén gyorsan terjed a gyilkos kór! S ezért megkérdőjelezhető: a világ egyesül (sportpályán és azok kívül is) a fair play és a tisztelet szellemében?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.