Mészárosé lett az MKB Bank több mint fele

Annyi történt, hogy előléptek az árnyékból és nyíltan is tulajdonosok lettek.
 
 

Mészárosé lett az MKB Bank több mint fele

Annyi történt, hogy előléptek az árnyékból és nyíltan is tulajdonosok lettek.
 
 
 
 
 

Mészárosé lett az MKB Bank több mint fele

Annyi történt, hogy előléptek az árnyékból és nyíltan is tulajdonosok lettek.

A Magyar Nemzeti Bank nevében eljáró Pénzügyi Stabilitási Tanács engedélyezte, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő közvetlen, valamint Mészáros Lőrinc és a Konzum Nyrt. közvetett befolyásoló részesedést szerezzen az MKB Bankban, egyúttal az ehhez kötődő szavazati jogot is megkapják - tette közzé a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

Idén június 1-jén jelentették be, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től, mivel előzőleg a Metis az MKB Bank 45 százalékát birtokolta, így az ügylet lezárásával a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Konzum Befektetési Alapkezelő ezzel azonos mértékű befolyást szerezhet Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A tranzakcióhoz  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti hozzájárulására is szükség volt. A Konzum Befektetési Alapkezelő azt is bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját.  Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő az MNB felügyeleti jóváhagyását követően ugyanilyen mértékű, azaz 45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában. 

Az ügylet kapcsán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Konzum Nyrt. akkor bejelentette, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját. Ezzel az alapkezelő szándéka az volt, hogy az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát. Mészáros Lőrinc cége, a Konzum befektetési alapkezelő Zrt. azután tette rá a Magyar Kereskedelmi Bank 45 százalékára a kezét, hogy bevásárolta magát az FHB-ba, ám egy további tranzakció eredményeképpen rövidesen 49 százalékra nő Mészárosék részesedése az MKB-ban - írta meg a Népszava még június elején.

A piacon már régóta rebesgették, hogy kormányközeli kézbe kerül majd az MKB. Sőt, a 45 százalékos részesedését most eladó Metis tőkealapről is tudni vélték a piacon, hogy kezdettől a Mészáros-Orbán kör állt mögötte. Más szóval: annyi történt, hogy Mészárosék is előléptek az árnyékból és nyíltan is tulajdonosok lettek az MKB-ban.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.