Mégsem csökkent minden évben az adósság?

A hat évvel ezelőtti államadósság-csökkentési vízióból még az Eximbank nélkül számolva sem sok minden valósult meg...
 
 

Mégsem csökkent minden évben az adósság?

A hat évvel ezelőtti államadósság-csökkentési vízióból még az Eximbank nélkül számolva sem sok minden valósult meg...
 
 
 
 
 

Mégsem csökkent minden évben az adósság?

A hat évvel ezelőtti államadósság-csökkentési vízióból még az Eximbank nélkül számolva sem sok minden valósult meg...

Nem tagadta sem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), sem az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) a Portfólió értesülését, hogy a jövő tavaszi felülvizsgálatnál az államháztartásba sorolhatják az Eximbankot – adta hírül a gazdasági portál.

Ezzel pont kerülhet a vita végére, amely lassan már négy éve folyik a két intézmény között. Nevezetesen hogy bele kell-e számítani a hitelintézet tevékenységét az államadósságba, vagy sem. Az Eurostat szerint az állam által „foglyul ejtett” intézményről van szó, miután a hitelintézet sem pénzügyi közvetítőtevékenységet nem folytat, sem kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nem nyújt, ezért az államháztartás részeként kell nyilvántartani. Érvelésüket a magyar hatóságok már évek óta vitatják, de a Portfólió híre szerint jövő tavasszal végül is elfogadják majd az Eurostat álláspontját.

Bár első pillantásra apró szakmai kérdésnek tűnik a változtatás, mégsem az. Hiszen a Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által 2011-ben az Országgyűlés elé terjesztett stabilitási törvény egyik legfontosabb elemének nevezte az adósságcsökkentési szabályt. Ennek lényege, hogy amíg növekszik a bruttó hazai termék (GDP), évről évre csökkennie kell az államadósságnak. Ez felborulhat, ha jövőre valóban átsorolják az Eximbankot az állami szférába.

Miután a változtatás egyben azt is jelenti, hogy visszamenőleg át kell számolni az ország adósságszámait, aminek következtében magasabb lesz az adósságráta. Ez egyébként a vonatkozó törvények szerint csak akkor lenne gond, ha az Eximbankot eleve annak tudtával vonta volna ki a kormány az államháztartásból, hogy ez ellenkezik az uniós előírásokkal. Így azonban az adósságráta módosulásának jogi következménye nem lehet.

Az már más kérdés, hogy Matolcsy György hat évvel ezelőtti államadósság-csökkentési víziójából még az Eximbank nélkül számolva sem sok minden valósult meg. Elképzelése szerint ugyanis 2015-re a GDP-arányos államadósság szintjének 65–70 százalék közé kellett volna süllyednie, az évtized végére pedig az ötven százalék alatti ráta volt az eredetileg kitűzött cél. A számok azonban mást mutatnak, hiszen a KSH adatai szerint két évvel ezelőtt 74,7 százalék volt a mutató értéke, tavaly pedig 73,9 százalék. Azt persze nem tudni, hogy három év múlva mekkora lesz az államadósság, de a jelenlegi értéket, illetve a gazdasági folyamatokat ismerve nem sok az esély az 50 százalékos érték elérésére 2020-ig.

A Portfólió számításai szerint nem kell attól tartani, hogy az idei évben nem sikerül teljesíteni az unió által elvárt egyhuszados szabályt. Ennek lényege, hogy amennyiben egy tagállam adósságrátája meghaladja a 60 százalékot, akkor évente a hatvan százalék fölötti rész egyhuszadával kell csökkenteni.

De még ha nem lesz is gond az államadósság csökkenési ütemével, az Eurostatnak az MNO információi szerint akkor is vannak fenntartásai hazánkkal kapcsolatban. A jegybanki alapítványok ugyanis oktatási tevékenységet is folytatnak, azaz állami feladatot vállalnak át, s ezt a tevékenységet át kellene vezetni az állami szférába az uniós hatóság szerint. Ugyancsak gondot jelent, hogy vagyonuk jó részét, 210 milliárd forintot állampapírokba fektettek, ami szintén nem tetszik az Eurostatnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.