Szolgálatban szenteste is

A mentők és a tűzoltók karácsonykor is dolgoznak, hogy biztonságban lehessünk.
 
 

Szolgálatban szenteste is

A mentők és a tűzoltók karácsonykor is dolgoznak, hogy biztonságban lehessünk.
 
 
 
 
 

Szolgálatban szenteste is

A mentők és a tűzoltók karácsonykor is dolgoznak, hogy biztonságban lehessünk.

Jakab Tamást, a tűzoltási és műszaki mentési osztály vezetőjét kérdeztük, náluk hogyan zajlanak az ünnepek. - A karácsonykor a napirend ugyanaz, mint egy átlagos munkaszüneti napon. Az, hogy hol és milyen szolgáltatást teljesítenek, az az ünneptől független. A vonulós kollégák éjjel-nappal készenlétben vannak, karácsony este ugyanúgy. Persze annyival lazább, hogy kiképzés és elméleti foglalkozás nincs. Három szolgálati csoport van, egy napos szolgálatot, két nap szabadság követ, akiknek az az egy nap karácsonyra esik, szolgálatban vannak, de előtte- és utána-nap szabadok.

Elmondta, ilyenkor nincs több riasztás, mint általában, sőt inkább, kevesebb a baj. Ennek oka lehet, hogy jobban figyelnek az emberek társaikra, és jellemzően otthon vannak, így közlekedési káosz sincs. Akkor lehetne nagy gond, ha hirtelen több tíz centiméteres hó esne, megdőlne a hidegrekord és viharos szél lenne - tette hozzá.

A mentők egy hónappal előre tudják beosztásukat, de általában azok dolgoznak szenteste, akik ezt önként vállalják. Inkább a fiatalabbak vannak ilyenkor szolgálatban, ahol nincs kicsi gyerek. Karácsonyfát már állítottak és együtt főzést is szoktak szervezni - tájékoztatott Kiss Attila az Országos Mentőszolgálat veszprémi mentőállomásának vezető mentőtisztje.

- A hívások szám a mentőknél sem nő, esetleg ha front van. Jellemző balesetek nincsenek, de a magány és a rosszkedv ilyenkor felerősödik, az öngyilkosságok száma megemelkedhet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.