Bevehetetlen a veszprémi vár

A férfi kosárlabda NB I/B. hétvégi fordulójában a győriek játszották az áldozat szerepét.
 
 

Bevehetetlen a veszprémi vár

A férfi kosárlabda NB I/B. hétvégi fordulójában a győriek játszották az áldozat szerepét.
 
 
 
 
 

Bevehetetlen a veszprémi vár

A férfi kosárlabda NB I/B. hétvégi fordulójában a győriek játszották az áldozat szerepét.

A felek bemutatásánál Nebojsa Pavlovic kapta a legnagyobb tapsot, aki a szülőföldjéről a napokban költözött vissza a királynék városába, ráadásul a feldobás előtt emlékplakettet vehetett át Naményi Miklóstól, a klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjétől, mint az előző szezon legjobb veszprémi játékosa.

A bosnyák légiós „ennek megfelelően” az új összetételű és szerkezetű kezdőötös tagjaként futhatott ki a pályára, ahol Pável Dániel kezébe került a karmesteri pálca. A vendégek az előzetes igéretükhöz híven próbálták megnehezíteni az esélyesebb második helyezett dolgát. De mert Körtélyesi Gergelyék remekül megszervezték a védelmüket, három és fél perc után 2:2 állt az eredményjelző-táblán. A hazaiak ezután tovább szigorítottak a hátsó alakzatukon, letámadva megzavarták a labdafelhozatalt is, mindemellett a másik palánknál az addiginál kevesebbet hibáztak, 8:2. Aggodalomra nem volt ok: kisvártatva már tíz ponttal mentek, 14:4. Az attakjaikba ugyan csúsztak pontatlanságok, ám a megingásaikból eleinte nem származott gond – sikerült kevés ponton tartani az ellenfelet. A Rába-partiak az időkérésük után feltüzelték magukat, két triplával jelentősen faragtak a hátrányukon, 16:13. Ez azt jelentette, hogy a vendéglátók nem engedhettek meg maguknak ilyen-olyan könnyelműséget.

A helyi kedvencek a folytatásban is nehezen találtak rá a ritmusra, némi szerencsére is szükségük volt ahhoz, hogy a képzeletbeli olló tovább nyíljon, 22:15. Talán a kötelező győzelem ténye tette görcsössé a Mérész-tanítványokat, mert közelről és távolról is sokat rontottak. A kiírásban idegenben még nyeretlen kisalföldiek pedig nem csak bizakodtak, hanem tettek is érte, hogy megszakítsák a negatív sorozatukat. Kihasználták, hogy a labdákat eladó bakonyiak nem mindig értettek meg egymást a parketten, 25:24. Teljesen magukra engedték a másik oldalt, viszont az ex-veszprémi Gáll Dominik és társai nem tudták átvenni a vezetést. A HOYA-mezesek a kísérleteikkel ekkortájt „szétforgácsolták a gyűrű tövét”, majd hirtelen megrázták magukat, 32:26. A nézők is érezték, hogy ennél több kell, ha nem is teli torokból, de elkezdték bíztatni az övéiket, és ennek meg is lett a látszata. A nagyszünet előtt gyors kosárlabdára váltva „meglógtak”, igaz, a henger csak később indult be, (37:28.

A fordulást követően éppen annyi gikszer jellemezte a csatát, mint az első félidő jelentős részét, a helyzetek kidolgozásával még nem volt baj, ám a palánk alatti befejezéseknél – a tiszta dobások elpuskázásánál – a hívek is felhördültek, 41:34. Helmeczi próbált életet lehelni a bakonyiak műsorába, majd ezután a labdát a gyűrűbe húzó Hegedűs Gergely és a kintről eredményes Kovács érdemelt ki tapsot, 48:35. Immáron egységesebbnek, elszántabbnak és energikusabbnak tűntek a helyiek. Kiváltképp a védőmunkájuk ment élményszámba, de mind több ötletesség is felfedezhető volt az előadásukban, 52:37. Közben a kiállított Csaba Györgyöt végleg elveszítő vetélytársnak alkalmanként az egyszerű passzokkal is meggyűlt a baja, hiszen Körtélyesiék minden bejátszásra nagyon ügyeltek, 59:40. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a hazaiak túltették magukat az oroszlányi csúcsrangadó elvesztésén, a mind ritkább kihagyásaik mellett magabiztosak voltak és tisztességgel helytálltak, 61:43. Az ellennek már alig maradt keresnivalója mifelénk, az idő haladtával tompának és erőtlennek tűntek.

Mivel a záró felvonás tizenhat pontos előnyről indult, a hazaiak a kezükben érezhették a találkozót. Ha nehezen is, de a vendégek kezdtek beletörődni a sorsukba (63:49), vagyis különösebben nem kellett izgulni a végeredményt illetően. A veszprémiek biztosan tartották az előnyüket, néha a publikumot is szórakoztatták, azon túl, hogy a lefújásig több támadólepattanót gyűjtöttek, mint védőt. Mérész-mester a hajrában valamennyi nevezett fiataljának szereplési lehetőséget adott, de az összesen két tucat labdát eladó győriek már nem tudtak, s valójában nem is akartak kibontakozni.

Mérész Csaba értékelése a mérkőzés után a klub honlapjának tudósítása szerint: - Ma igazi csapatként funkcionáltunk, sok más mellett ezért is jár gratuláció a srácoknak. Úgy vélem, hogy támadásban és védekezésben is jó teljesítményt nyújtottunk.

Jegyzőkönyv. Férfi kosárlabda NB I/B.: HOYA-PEV – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 83:61 (19:15, 20:15, 24:17, 20:14). Veszprém, 400 néző. V.: Esztergályos, dr. Magyari, Földesi. HOYA: Pável, Kovács 13/6, Hegedűs 17/6, Pavlovic 17, Körtélyesi 14/3. Csere: Helmeczi 10, Schéda 7/6, Lógár 5, Bodó, Simon M., Bagó, Schmitz. Edző: Mérész Csaba. Győr: Ruják 6/3, Gáll 12/3, Csaba 9, Horváth 2, Nárai 14. Csere: Gombás 12, Kámán 3, Nagy 3/3, Varga, Telek. Edző: Bukics Zsolt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.