Magyarországon megvalósult a diktatúra?

"A választás tétje az is lehetne, hogy Orbán vagy Vona kerül börtönbe."
 
 

Magyarországon megvalósult a diktatúra?

"A választás tétje az is lehetne, hogy Orbán vagy Vona kerül börtönbe."
 
 
 
 
 

Magyarországon megvalósult a diktatúra?

"A választás tétje az is lehetne, hogy Orbán vagy Vona kerül börtönbe."

A Jobbik önként nem fogja kifizetni ezt a bírságot, jöjjön, aminek jönnie kell – jelentette be sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök.

Természetesen arról a több mint 330 millió forintról van szó, amit tiltott támogatás elfogadása címén az Állami Számvevőszék szabott ki. A Jobbiknak, amely a kezdetektől tiltakozik a jogsértőnek tartott eljárás ellen, elvileg 15 napon belül fizetnie kell. Vona Gábor ellenben úgy véli, nem a Jobbiknak van 15 napja, hanem az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) – arra, hogy visszatérjen a törvényesség talajára.

Pontosan nem derült ki, a pártelnök miből gondolja, hogy a számvevőszék esetleg megváltoztathatja döntését. Ha azonban ez nem történik meg, akkor szerinte megkockáztatható: Magyarországon megvalósult a diktatúra.

- Nem az ÁSZ és a Jobbik, hanem a Jobbik és a Fidesz áll szemben egymással – hangsúlyozta Vona Gábor, aki biztosra veszi, hogy a számvevőszék fellépése mögött a „kiégett, korrupt zsarnokként” jellemzett Orbán Viktor miniszterelnök áll.

Vona szerint az igazi cél az, hogy a Jobbik soha többé ne indulhasson a választáson, őt pedig börtönbe zárják. Orbán ugyanis – folytatta a Népszava cikke szerint – mindenre képes, csak a sportszerű küzdelemre nem.

A jobbikos pártvezető hozzátette: a parlamenti választás tétjét úgy is meg lehet fogalmazni, hogy Orbán Viktor vagy Vona Gábor kerül-e börtönbe. A két párt közötti különbség az, hogy a Jobbik jogállami eszközöket szeretne alkalmazni. A párt elnökségi ülésén a szóba jöhető jogorvoslati lehetőségekről is tárgyaltak.

Vona erről nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy elsősorban nemzetközi fórumokat vettek számításba. A Jobbik folytatja az adománygyűjtést, a támogatók eddig csaknem 55 millió forintot utaltak a pártnak. Vona kérdésünkre elmondta, hogy a Jobbik számlájára az első negyedévre szóló állami támogatás (mintegy 111 millió forint) is megérkezett.

Kisebb összegekkel, de a számvevőszék várhatóan az összes többi ellenzéki pártot is megbünteti. Eddig az LMP és a Demokratikus Koalíció közölte, hogy nem hajlandó fizetni. A bírságként kiszabott összeget ettől még behajtja az adóhatóság. Az LMP azt is bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, amiért a számvevőszéki döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Az Állami Számvevőszék kedden délután adta hírül, hogy befejezte a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy a DK és az MLP „nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították ki gazdálkodásuk szabályozási környezetét, nem teremtették meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait”.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.