Április 8-án választunk

Áder János döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány.
 
 

Április 8-án választunk

Áder János döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány.
 
 
 
 
 

Április 8-án választunk

Áder János döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Áder János államfő április 8-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választását. Ez megfelel a korábbi várakozásoknak, hiszen ez a lehető legkorábbi időpont – április 1. húsvét lenne, amikorra a törvény szerint nem lehet választást kitűzni.

A közlemény szerint Áder arra is figyelemmel volt, hogy „1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé”, vagyis ekkor volt az első szabad választás második fordulója. „Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését” – írta az államfő.

Áder döntésével gyakorlatilag kezdetét vette a kampány, még akkor is, ha a hivatalos kampányidőszak a törvény szerint később, a választást megelőző 50. napon (február 18-án) kezdődik. A választáson azok a pártok indulhatnak, amelyek a mai napon már jogerősen be vannak jegyezve a bírósági nyilvántartásba.

Átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is: a választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok NVB-be delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MNO híre szerint máris közzétette a felhívást, hogy a sajtótermékek küldjék meg lista áraikat. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte, és politikai hirdetést csak ezen a szabott áron lehet közölni. Az ÁSZ figyelmeztet, hogy a választás után ellenőrizni fogja a felhasznált pénzek elszámolását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.