Válni vagy nem válni?

Gyulafirátót önálló településsé válása a témája a január 31-ei városrészi tanácskozásnak.
 
 

Válni vagy nem válni?

Gyulafirátót önálló településsé válása a témája a január 31-ei városrészi tanácskozásnak.
 
 
 
 
 

Válni vagy nem válni?

Gyulafirátót önálló településsé válása a témája a január 31-ei városrészi tanácskozásnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a januártól bevezetett telekadó miatt a Veszprémtől való leválást fontolgatják a gyulafirátótiak. A közgyűlés, engedve a lakossági tiltakozásnak, a múlt héten módosította a vonatkozó rendeletet és jelentősen csökkentette az adó mértékét. Hogy ez elegendő lesz-e az elszakadás megakadályozásához, az minden bizonnyal kiderül a január 31-én, kedden 17 órakor kezdődő városrészi tanácskozáson, melyet a Gyulaffy iskola tornatermében tartanak meg. Az eseményt Czaun János hívta össze, miután ez volt a január elején megtartott fórumon a résztvevők kérése.

A városrész képviselője a gyulafiratot.hu weboldalon tette közzé előzetes számításait. Ezek a településvállaláshoz kötelezően ellátandó feladatok alapján, a 2011. évi adatokra alapozva készültek, de néhány adat prognózis alapján került be, például a helyben maradó SZJA, melynél népesség arányában osztották meg a bevételt.

A létrehozandó Polgármesteri Hivatal esetében a polgármesteren és a jegyzőn kívül három fő ügyintézővel kalkulál a számítás, személyi juttatások vonatkozásában a köztisztviselői és az önkormányzati törvény előírásaira alapozva történt a számítás.

A településüzemeltetési feladatoknál, ahol nem állt rendelkezésre egyedi mérőszám, terület alapján osztották meg a költségeket, az adósság-törlesztés költségei kizárólag a gyulafirátóti fejlesztésekhez, felújításokhoz felvett hitelek éves törlesztő részleteit és kamatait tartalmazzák, illetve a működési hitel tekintetében a működési költségek arányában határozták meg a költségeket. A számítás tartalmazza az általános iskolai feladatellátást is, mert ugyan 2013-tól ez várhatóan állami feladattá válik, az még nem ismert, hogy a forrásszabályozás során milyen önkormányzati források csökkennek vagy szűnnek meg - olvasható a honlapon.

Nem tartalmazza a számítás azokat a fejlesztéseket, amelyek előkészítés alatt vannak, de egy esetleges szétválási szándék esetén elmaradnak, ilyen például Gyulafirátót csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására szánt 180 milliós beruházás.

A számítások alapján Gyulafirátót bevétele összesen 269 millió 527 ezer forint lenne, a következők alapján:

- normatív állami támogatás: 104 millió 417 ezer, ami a település üzemeltetés, igazgatás, sport és kulturális feladatok, pénzbeli szociális juttatások, óvodai nevelés, iskolai oktatás, valamint a visszaigényelhető szociális normatívákból adódik össze.

- a társadalombiztosítási alapból 3 millió 442 ezer a bevétel, a helyben maradó SZJA 53 millió 610 ezer, az adóbevétel 73 millió 600 ezer, ami a gépjármű, iparűzési, építmény, kommunális és egyéb adókból adódik össze.

- az intézmények bevétele 33 millió 358 ezer, ami az iskolai, óvodai, kulturális és egészségügyi bevételeket tartalmazza.

- egyéb saját bevétel: 1 millió 100 ezer.

A kiadások a Czaun János által közzétett adatok alapján összesen 476 millió 764 ezer forint, az alábbi részekből:

- intézmények működési kiadása 269 millió 698 ezer, ami az óvoda, az iskola, valamint kulturális és egészségügyi intézményeink kiadásait tartalmazza.

- a polgármesteri hivatal éves működése várhatóan 24 millió, pénzbeli szociális feladatok: 14 millió 86 ezer, településüzemeltetési feladatok: 36 millió 891 ezer, ami tartalmazza a közvilágítás, az útfenntartás, a köztisztaság, a parkfenntartás és a temetőüzemeltetés költségeit.

- fejlesztési adósság törlesztése 19 millió 737 ezer, működési adósság törlesztése 80 millió 187 ezer.

- felújítások (6 év adatai alapján az éves átlag) 13 millió 676 ezer, beruházások (6 év adatai alapján az éves átlag) 18 millió 489 ezer.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.