Porga szerint nem lehet megélni 47 ezerből

A havi 47 ezer forint és a méhnyakrák elleni védőoltás önkormányzati támogatása is téma volt napirend előtt a csütörtöki közgyűlésen.
 
 

Porga szerint nem lehet megélni 47 ezerből

A havi 47 ezer forint és a méhnyakrák elleni védőoltás önkormányzati támogatása is téma volt napirend előtt a csütörtöki közgyűlésen.
 
 
 
 
 

Porga szerint nem lehet megélni 47 ezerből

A havi 47 ezer forint és a méhnyakrák elleni védőoltás önkormányzati támogatása is téma volt napirend előtt a csütörtöki közgyűlésen.

Mit gondol, meg lehet élni havi 47 ezer forintból – ezt kérdezte napirend előtt a polgármestertől Forgóné Kelemen Judit. A Jobbik képviselője elmondta, az elmúlt napokban többször nyilatkoztak kormánypárti miniszterek, képviselők, hogy ma Magyarországon meg lehet élni havi 47 ezerből. Arra is kíváncsi volt Veszprémben hányan részesülnek közfoglalkoztatottként ilyen juttatásban, Porga Gyula hogyan osztaná be ezt az összeget egy hónapra.

A polgármester fontosnak tartotta pontosítani, hogy a 47 ezres összeg középfokú végzettség nélküli vagy szakképzettség nélküliek esetén igaz, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy éppen az összeg mértéke miatt vannak egyéb szociális támogatások is. Majd végül hozzátette, három gyereket nevel, panelban lakik, egyértelműen ki tudja jelenteni, 47 ezer forintból nem lehet ma megélni. Forgóné Kelemen Judit azon véleményének is hangot adott, hogy napi 8 órás munkáért ennyit fizetni nem kifejezetten hozza vissza a munka becsületét.

Nagy Piroska napirend előtti kérdésében arról beszélt, a megyéket a kormány megmentette, államosították az iskolákat, a kórházakat, a szociális és a kulturális intézményeket, s ezzel együtt a felgyülemlett adósságot is. A városok esetében csak az iskolák állami kézbe vétele van napirenden. Mint mondta, úgy tudni, valamennyi támogatást a harmincmilliárdos belügyminiszteri keretből, tavaly decemberben több mint tíz megyei jogú város kapott kisebb-nagyobb összegben. Kérdése arra vonatkozott, valóban létezik ilyen keret, ha igen, a megyei jogú városok közt Veszprém számíthat ilyen jellegű adósságot csökkentő támogatásra.

Az előremutató segítségben, a fejlesztésekben hisz viszont Porga Gyula. A polgármester válaszában kifejtette, nem az egyedi megoldásokat tartja jónak és erre Veszprém nem is szorul rá-

Igazságos módon támogatja a veszprémi önkormányzat a méhnyakrák elleni védőoltás beadását – ezt a kérdést tette fel Strenner Zoltánnak Gerstmár Ferenc. Az LMP képviselője elmondta, a HPV vírus elleni vakcina jelentőségét egyre többen ismerik fel, azonban az oltóanyag ára egyelőre magas, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja. Veszprém elő ízben a tavalyi költségvetéséből különített el 2 millió forintnyi összeget a védőoltás beadásának támogatására. A döntés értelmében az oltóanyagot kedvezményesen azok az 1998. január 1. és 1998. december 31. között született lányok kaphatták meg Veszprémben, akiknek a szülei 18 750 forinttal hozzájárultak az oltáshoz, vagyis a szükséges három oltóanyag közül az egyiket kifizették. Ez azt jelenti, hogy a szociálisan rászorulók, akik számára még ez az összeg sem vállalható, kimaradtak az oltásból – tette fel a kérdést, illetve az érdekelte, igazságosnak tartja ezt a megoldást. Azt is meg akarta tudni, összesen hány 1998-ban született lány él Veszprémben, közülük hányan vették igénybe a támogatást, felhasználták-e a teljes keretet, illetve lát esélyt arra, hogy idén az érintett (1999-es) korosztályból azoknak a lányoknak a számára is biztosított legyen a méhnyakrák elleni védőoltás, akiknek a szülei szeretnék azt beadatni, de nem tudják az önrészt vállalni.

Strenner Zoltán, az illetékes közjóléti bizottság elnökeként írásban nyújtotta át válaszát az LMP-s képviselőnek, illetve pontosította, hogy a szülőknek 17693 forintot kell állniuk az árából. Emellett elmondta, igazságosnak tartja ezt a rendszert és örömét fejezte ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is jut pénz az oltás támogatására.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.