Erős a jutaspusztaiak ellenállása

Aláírásokkal és személyes megjelenésükkel, hozzászólásaikkal is tiltakoztak a jutaspusztaiak a tervezett családok átmeneti otthona ellen a csütörtöki közgyűlésen. Ezt a testület tagjainak is átadták.
 
 

Erős a jutaspusztaiak ellenállása

Aláírásokkal és személyes megjelenésükkel, hozzászólásaikkal is tiltakoztak a jutaspusztaiak a tervezett családok átmeneti otthona ellen a csütörtöki közgyűlésen. Ezt a testület tagjainak is átadták.
 
 
 
 
 

Erős a jutaspusztaiak ellenállása

Aláírásokkal és személyes megjelenésükkel, hozzászólásaikkal is tiltakoztak a jutaspusztaiak a tervezett családok átmeneti otthona ellen a csütörtöki közgyűlésen. Ezt a testület tagjainak is átadták.

Az ülésén az említett létesítmény megvalósításához szükséges pályázat beadásáról döntöttek a képviselők. Brányi Mária alpolgármester előterjesztőként ismertette, az előkészítés során két lakossági fórumot tartottak, egyet a családsegítő központban, egyet Jutaspusztán. Elmondta, a rendezvényeken is erős volt a városrészben lakók ellenállása, melyet levélben is kifejtettek - utóbbit a terület önkormányzati képviselőjének, Mihalovics Péternek is eljuttattak. Brányi Mária szólt arról is, a fórumokon szintén kihangsúlyozta a szakmai érveket és azt, hogy az átmeneti otthonba váratlanul nehéz helyzetbe kerülő családok kapnak segítséget.

Hartmann Ferenc hozzászólásában kiemelte, a szándékot támogatja, de úgy tűnik, a projekt társadalmasítása nem vezetett eredményre. Emellett azt tudakolta, igaz-e, hogy a városrész több hasonló intézmény helyszíne is lesz, s ha igen, melyek ezek.

Forgóné Kelemen Judit szerint szerencsésebb lett volna a fórumokat hamarabb megszervezni, Katanics Sándor pedig úgy vélte, Mihalovics Péternek le kellene mondani önkormányzati mandátumáról, ha egyéb elfoglaltságai miatt nem tud az adott városrész lakossági fórumaira elmenni és részt venni a közgyűlésen a napirend tárgyalásakor. Emellett a körültekintő előkészítést is hiányolta.

Némethné Károlyi Jolán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi, Pápai úti hely méltatlan egy ilyen feladat ellátására, és szólt arról is, a családok átmeneti otthonába például bántalmazott anyák, krízishelyzetben lévők kerülhetnek. Emlékeztetett arra, anyagi okok miatt bárki könnyedén juthat ilyen szituációba és úgy vélte, nem szabad előítéletesen állni ehhez a kérdéshez. Azt is hangsúlyozta, ebbe az intézménybe a félelmekkel ellentétben nem kerülhet be problémás vagy éppen függősséggel küzdő személy.

Ugyanerről beszélt Baumgartner Lajos és Siklódi Levente is, aki hangsúlyozta, nem köztörvényes bűnözőkről van szó és szerinte további fejlesztéseket például a buszközlekedés bővítését is eredményezheti a létesítmény. Gerstmár Ferenc módosító indítványt nyújtott be, hogy halasszák el áprilisra a döntést, azt az egy hónapot pedig használják fel egyfajta mediációs folyamatra az ellenállás csökkentése érdekében. Javaslatát nem támogatta a közgyűlés.

A jutaspusztaiak nevében Zajacz István fejtette ki a lakók véleményét. Szerintük a városrész nem megfelelő egy ilyen intézményhez többek között a nem megfelelő buszközlekedés, a hiányzó gyógyszertár, orvosi rendelő miatt. Úgy vélik, máshol jobb helyen lenne és elmondta azt is, amennyiben az önkormányzat elfogadja a határozati javaslatot, úgy a pályázat kiírójához fordulnak aggályaikkal, melyek szerintük rontják a nyerési esélyeket.

Egy másik jutaspusztai pedig elmondta, információi szerint az illetékes balatonfüredi hatósághoz beadott építési engedély-kérelem nem csak erre a létesítményre vonatkozik, hanem másik két telekre is. Mint mondta, félinformációkkal szúrják ki a szemüket.

Brányi Mária reagálásában kifejtette, nem ért a jutaspusztaiak érvelésével, azok nem meggyőzőek, szerinte például a buszközlekedés is megfelelő. Emellett elmondta, korábban valóban vizsgáltak itt más helyszínt pályázatokhoz, de az előkészítés abbamaradt a nagykorú fiatalok önálló életkezdését segítő, illetve a kiskorúak ellátását segítő intézmények esetén és nincs további tervük.

Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta, ezt az egy intézményt akarják megvalósítani. Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője elmondta, három létesítményre pályázhattak volna, de a vizsgálatok alapján csak a családok átmeneti otthonát van értelme megcsinálni. Hozzátette, a hatósági eljárásban hármat indítottak el ugyan, de csak egy engedéllyel élnek majd.

A közgyűlés négy ellenzéki tartózkodás mellett fogadta el a pályázat benyújtását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.