"Katasztrofális, amit előkészítenek"

Semmilyen módon nem veszik számításba, mi történik a teátrummal - mondta Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója az intézmény műhelyházának tervezett értékesítése kapcsán. A közjóléti bizottság nem támogatja az eladást.
 
 

"Katasztrofális, amit előkészítenek"

Semmilyen módon nem veszik számításba, mi történik a teátrummal - mondta Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója az intézmény műhelyházának tervezett értékesítése kapcsán. A közjóléti bizottság nem támogatja az eladást.
 
 
 
 
 

"Katasztrofális, amit előkészítenek"

Semmilyen módon nem veszik számításba, mi történik a teátrummal - mondta Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója az intézmény műhelyházának tervezett értékesítése kapcsán. A közjóléti bizottság nem támogatja az eladást.

A közjóléti bizottság hétfői ülésén nem támogatta, hogy értékesítsék a Petőfi Színház Házgyári úti műhelyházát. Az előterjesztésből kiderül, hogy a hirdetményre egy pályázat érkezett, mely érvényes is volt. A pályázatot benyújtó Locargo Kft. a logisztikai szolgáltatásainak területén bővítene, a cég székhelyének szomszédságában fekvő ingatlan, melyen a műhelyház elhelyezkedik, lehetőséget adna telephelyük és fedett raktári kapacitásuk bővítésére. Ez várhatóan öt új munkahelyet eredményez.

A beruházás az önkormányzat számára 4,4 millió többlet építményadó, illetve előzetes kalkuláció alapján 800 ezer-1 millió többlet helyi iparűzési adót teremt. Az előterjesztésben úgy fogalmaznak, a cég "hatékony megoldást ajánlott a műhelyházának költséghatékony működéséhez". A cég javaslata szerint a díszleteket és kellékeket készleteznék, a gyártási funkciót pedig ez esetben egy kisebb ingatlanban kellene elhelyezni.

Az ajánlat szerint a jelenleg korrekt módon katalogizált díszletek, bútorok nyilvántartását digitalizálnák és raktári informatikai rendszerükbe integrálnák. A színház szakemberei ebből tájékozódva dolgozhatnának, a kiválasztott raktári díszletet a műhelybe szállítással a rendelkezésükre tudná bocsátani a cég.

Az ingatlan birtokba vételének tervezett időpontja augusztus 31., de igény esetén lehetőség van átütemezésre.

A napirend tárgyalásakor számos, megválaszolatlanul maradt kérdés vetődött fel és több kritikus észrevétel is elhangzott. Gerstmár Ferenc azt firtatta, készült-e arra vonatkozó számítás, a 115 milliós bevétel mellett milyen kiadásokat eredményez a műhelyház eladása, mennyibe kerül most a fenntartást, mennyibe kerül majd a későbbiekben. Az LMP önkormányzati képviselője arra is kíváncsi volt, van-e a feladatra alkalmas önkormányzati ingatlan, ha nincs, mennyit kellene fizetni vásárlására vagy bérlésre.

Józsa Tamás kabinetfőnök válaszában kifejtette, pályázati elvárás volt, hogy tegyenek javaslatot a funkció megoldására. A visszabérlés a pályázaton nyertes végtől átmeneti lenne, majd szólt arról is, az önkormányzat kinézett már egy ingatlant, melynek vételára 30 millió körül van és szerintük további 10-15 millió lenne szükséges az átalakításhoz. Ezzel augusztus 31-ig el is készülnének - tette hozzá.

Gerstmár Ferenc azt is tudakolta, ez a "kinézett" ingatlan megfelelő-e a díszletépítésre és raktározásra egyaránt, mint a jelenlegi ingatlan és mekkora terület kell a tároláshoz. Józsa Tamás kiemelte, a kiszemelt ingatlan csak a műhelyházi funkciót látná el, a raktározást egy közeli, másik helyen lehetne megoldani. A területigényt illetően pedig nem tudott információkkal szolgálni.

Ezt az LMP-s képviselő nem tartotta megnyugtató válasznak, hiányolta a pontos és részletes számításokat a bevétel-kiadás arányát illetően. Józsa Tamás viszont úgy vélte, erre a végleges megoldásról szóló döntésnél lehet majd válaszolni, és hangsúlyozta, gond lenne, ha a Locargo Kft. elmenne a városból. Azt is hozzátette, több javaslat van jelenleg a műhelyház kapcsán, de nincs egy, ami kiemelkedne a többi közül és minden elvárásnak megfelelne.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója katasztrofálisnak tartja, amit most előkészít a város, mint mondta, az sem éppen szerencsés, hogy az előterjesztővel (Brányi Mária alpolgármesterrel - a szerk.) nem nagyon találkoznak. Úgy érzik, semmilyen módon nem veszik számításba, mi történik a teátrummal és semmiféle megnyugtató konkrétumról nem tudnak. Hangsúlyozta, fontos vállalkozás a Locargo, amit nem szabad elveszíteni, de az önkormányzat semennyire nem gond a saját intézményére, a kis költségvetéssel nagyot alkotó színházra, amely 110 ezer nézőt vonz évente.

Arról is beszélt, a Hangvilla után, mely a létüket veszélyezteti majd, most másodszor fekszik keresztbe a város a színháznak és nem tartja jónak azt sem, hogy egy vállalkozás szakmaiatlanul tegyen ajánlatot a raktározásra. Öt munkahelyért kockára tesznek kilencet és semmilyen mértékben nem gondolták végig, mi lesz holnap a Petőfi Színházzal és ez vállalhatatlan - mondta Oberfrank Pál. Azt hinni, hogy a vételár egy részéből megoldható a feladat további ellátása, az vicces - tette hozzá, és azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy eladják az ingatlant, majd pedig visszabérlik azt.

A közjóléti bizottság egyik Fideszes tagja, Stigelmaier Józsefné száz százalékban egyetértett az előtte szólókkal, mint fogalmazott, senkit nem akar megsérteni, de "ez nem előterjesztés, hanem ötletelés". Hangsúlyozta, nem látja biztosítottnak a Petőfi Színház biztonságát, éppen ezért kijelentette, sem a bizottságban, sem a közgyűlésben nem támogatja a határozati javaslatot.

A grémium végül Strenner Zoltán elnök igen voksa és négy nem szavazat mellett nem támogatta az ingatlan értékesítését. A végső döntést május 31-ei ülésén, a közgyűlés hozza meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.