A megemlékezés lángjai a Donnál meghaltakért

Katonák mellett a civil szervezetek is koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.
 
 

A megemlékezés lángjai a Donnál meghaltakért

Katonák mellett a civil szervezetek is koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.
 
 
 
 
 

A megemlékezés lángjai a Donnál meghaltakért

Katonák mellett a civil szervezetek is koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Balatonfüzfőn, a Jézus Szíve plébánia-templom udvarán katonák és civilek együtt emlékeztek a hetven éve történt, sok-sok magyar hősi áldozatot követelő doni áttörésre. A megemlékezést immár több mint egy évtizede hagyományosan a Magyar Honvédség Veszprém városába települt alakulatai, a Magyar Tartalékosok Veszprém Megyei Szervezete, valamint Balatonfüzfő önkormányzata és a helyi vállalkozók együttműködve rendezik meg.

A kegyeletes ünnepség istentisztelettel kezdődött, amelyen Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész a Don-kanyarban elesett katonák lelki üdvéért mondott misét. Példabeszédében elmondta, hogy ma már nem tudhatjuk, hogy azok a magyar katonák, akik a távoli Szovjetunió lövészgödreiben élték át ezt a tragédiát, miről is álmodhattak. A hazáról, a szeretetről, a családról? Biztos ott voltak ezek a szavak a gondolataikban, mert csak ez adhatott nekik bátorságot az ott tanusított hősi elszántsághoz.

Az istentiszteletet követően a rendezvény a templom kertben, a hősi halált halt katonák emléktáblájánál folytatódott, ahol a rendezők meggyújtották az emlékezés lángjait. A tisztelgő verset és énekeket követően az ünnepi beszédet Sáfár Albert repülő dandártábornok mondta. Bevezetőjében elmondta, hogy hetven évvel ezelőtt a magyar történelem egyik legnagyobb katonai tragédiája zajlott, több ezer kilométerrel távol a hazától, az akkori Szovjetunió területén.

- Ma már ez az eseményt a doni pokol néven őrzi történelmünk - folytatta a tábornok - mert 1943. januárjában a 2. Magyar Hadsereg nagy része ott semmisült meg. 207 ezer magyar katona és 50 ezer munkaszolgálatos hiányos fegyverzettel és öltözékben, egy 208 kilométeres partszakasz védelméért volt reménytelenül felelős.

Sáfár tábornok kiemelte, a magyar katonák egy megnyerhetetlen harcot vívtak a jól felszerelt és kiképzett túlerővel szemben. A Mohácshoz hasonló vereség elkerülhetetlen volt, több mint 40 ezer halott és 60 ezer hadifogoly lett az orosz áttörés mérlege. A hadvezetés több esetben is hibázott és ez vezethetett ahhoz, hogy ma szinte nincs olyan család, amelyben ne lennének a doni tragédiának áldozatai. Ezért is kötelességünk emlékezni ezekre a hős magyar katonákra, hangsúlyozta ünnepi beszéde végén a tábornok.

Az ünnepi beszédet követően a katonai szervezetek képviselői, Balatonfüzfő, valamint a környező települések önkormányzatai és a civil szervezetek vezetői katonai tiszteletadás mellett, koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.

A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.