„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet”

Három, Veszprém városát érintő kérdést tett fel Harmann Ferenc képviselő.
 
 

„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet”

Három, Veszprém városát érintő kérdést tett fel Harmann Ferenc képviselő.
 
 
 
 
 

„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet”

Három, Veszprém városát érintő kérdést tett fel Harmann Ferenc képviselő.

- Az egyik szemem sír, a másik meg (kajánul) nevet - kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője. Az első két kérdést interpelláció formájában is benyújtotta, ezért a soron következő közgyűlésen várja a polgármester válaszát.

A képviselő első kérdése, a Veszprémi Járási Hivatal (VJH) elhelyezésével foglalkozott. A probléma felvezetésében elmondta, hogy a megyeszékhely képviselő testülete a hivatal elhelyezéséről a 2012. évi, októberi közgyűlésén döntött. Ez a határozat változott meg az idei év elején akkor, amikor az önkormányzati képviselők a sajtóból, valamint a Magyar Közlöny 4. számából értesültek arról, hogy a kormány már az újév harmadik munkanapján hozzányúlt a 2013. évi általános tartalékához. Ebből az alapból 2 milliárd forintot csoportosítanak át a belvárosban lévő Rosos-kúria felújítására, ahol a hivatal kerül majd elhelyezésre.

Hartmann Ferenc hangsúlyozta, hogy mint veszprémi polgár nagyon örül annak, hogy egy, a belvárosban lévő műemléképület megújul, s ezzel új életet és funkciót kaphat.

De az eset kapcsán több kérdés is felmerült benne.

Számára úgy tűnik, hogy az az önkormányzati döntés, ami októberben született és december végéig csak két hónapot élt meg, nem volt körültekintően előkészítve. A döntéshozók az új koncepció kialakításához ráadásul nem kérték ki a képviselők véleményét.

Amely megoldás az önkormányzati demokrácia lényegét kérdőjelezi meg!

A képviselő elmondta még, az interpellációjában tájékoztatást kért a polgármestertől arról, hogy a képviselő testület megkerülésével hozott döntés jogszerű-e? Mi lesz a korábban hozott testületi döntéssel? Nem kell-e a döntést újratárgyalni? Mi lesz a korábban erre a célra kijelölt épületek sorsa?

Hartmann Ferenc második kérdésében az elmúlt évben elmaradt „Sportévzáró” rendezvény megtartását hiányolta. Mint a tájékoztatójában elmondta, az utcán többen, mint képviselőt állították meg és tették fel a kérdést: a több évtizede hagyományos, a sportolók és sportvezetők népszerű, városi szintű elismerése miért szűnt meg?

Kiemelte, őt legjobban az érdekli, hogy a város vezetése számára mi az a legrövidebb határidő, amikor a jogos elismerések átadására a város nagy nyilvánosság előtt sor kerülhet? Elmondta még, vannak információi arról, hogy megkezdték az elmaradt esemény megszervezését, de ezt már jó indulattal sem lehet évzáró eseménynek nyilvánítani. Ezért erősen kell a szervezőknek gondolkodniuk azon, minek is nevezzék ezt a pótlólagosan megtartásra kerülő rendezvényt...

A harmadik kérdésnél a képviselő hangsúlyozta, hogy a kihelyezett könyvtárak működtetési problémái miatt, egyik szeme sem nevet. Az állami könyvtárak önkormányzati működtetéséről tavaly áprilisban született kormányzati döntés. Ennek végrehajtása az év végéig elhúzódott, de a rendszerben a mai napig még így is sok zavaró hiba van. A könyvtárak némelyikébe nem lehet beiratkozni, mert nem ismerik a szolgáltatási díjakat, nincs pecsét és nem tudnak számlát adni. Az ott dolgozók nem tudják, hogy milyen és mekkora forrásból lehet a könyvállományt gyarapítani. Vannak helyszinek, ahol megszűntek az internet hozzáférési lehetőségek. A múlt héten pedig még akadtak olyan alkalmazottak, akiknek nem volt munkaszerződésük.

A képviselő hangsúlyozta, hogy ez a helyzet nem jó sem az olvasni vágyóknak, sem az ott dolgozóknak. Ezért kérte a város vezetőitől a helyzet mielőbbi rendezését.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.