A "zártkapu" nem elég a FIFA-nak

A továbbiakban pontlevonást is érhet a szurkolói rasszizmus.
 
 

A "zártkapu" nem elég a FIFA-nak

A továbbiakban pontlevonást is érhet a szurkolói rasszizmus.
 
 
 
 
 

A "zártkapu" nem elég a FIFA-nak

A továbbiakban pontlevonást is érhet a szurkolói rasszizmus.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke szerint egy-egy stadion bezáratása kellő figyelmeztetés kell, hogy legyen azoknak a szurkolótáboroknak, amelyek rasszista megnyilvánulásokat tanúsítanak a labdarúgó-pályákon, ugyanakkor a későbbiekben akár pontlevonással is büntethetik azokat a csapatokat, amelynek drukkerei nem tudnak tartózkodni a hasonló cselekedetektől. Mint ismert, az MLSZ éppen ilyen indíttatásból kapott zártkapus büntetést a románok elleni vb-selejtezőre.

Mint ismert, a néhány nappal ezelőtti hivatalos bejelentés értelmében a FIFA első fokon egy tétmérkőzésre bezáratta a Puskás-stadiont, így a magyar válogatottnak jelen állás szerint zárt kapuk mögött kell fogadnia a román válogatottat a kulcsfontosságú világbajnoki selejtezőn. A büntetést azért kapta az MLSZ, mert az Izrael elleni barátságos mérkőzésen antiszemita megnyilvánulásokat tapasztaltak a lelátón.

A nemzetközi labdarúgás vezető szervének első embere, Sepp Blatter egy Sky Sports-nak adott interjúban beszélt részletesen a közelmúltban ismét előtérbe került problémakörről.

– Nem lehet eleget dolgozni, ha ki akarjuk irtani a rasszizmust a labdarúgásból. A törekvés megvan, Nagy-Britannia pedig megmutatta, hogyan lehet az erőszakos cselekményeket száműzni a stadionokból a modern létesítményekkel, az ellenőrzésekkel és az arra való neveléssel, hogy ez az egyetlen út. Egy ennél radikálisabb megoldás a pontlevonások alkalmazása lenne. Ez minden bizonnyal komolyabb hatással lenne az ügyre, mint bármi más – vázolta drasztikus javaslatát a sportdiplomata, majd így folytatta:

– A zártkapus mérkőzések kellő figyelmeztetés kell, hogy legyenek. Ez minden nézőnek egy elég komoly jelzés, de ahogy látjuk, továbbra is vannak ilyen esetek, vegyük például a Boateng-ügyet. Korábban is elmondtam, szerintem jól tette, amit tett, de hosszú távon nem lehet megoldás, hogy elfutunk, levonulunk, ha hasonló problémát észlelünk.

Blatter a csakfoci.hu cikke szerint hozzátette, fontosnak tartja, hogy azok a játékosok, akiket rasszista megnyilvánulásokon kapnak a pályán, ne csak egy-két mérkőzésre szóló eltiltást kapjanak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.