Hivatalosan is átadták a Korona szálloda épületét

Miniszterelnök-helyettesi dicséret a város vezetésének a belváros rekonstrukciójáért.
 
 

Hivatalosan is átadták a Korona szálloda épületét

Miniszterelnök-helyettesi dicséret a város vezetésének a belváros rekonstrukciójáért.
 
 
 
 
 

Hivatalosan is átadták a Korona szálloda épületét

Miniszterelnök-helyettesi dicséret a város vezetésének a belváros rekonstrukciójáért.

A belvárosi rekonstrukció részeként csütörtökön átadásra került a felújított Korona szálloda épülete. Az épület külsőleg teljesen megújult és ezt a munkát a kivitelezők nagyon rövid idő, néhány hónap alatt végezték el.

A meghívás átadási ünnepségre szólt, de ez csak formailag lehetett igaz, mert az épülettömb felújítása úgy történt meg, hogy az ott lévő szolgáltatók az eredeti tevékenységüket zavartalanul folytatták. Ezért csak jelképes átadásról lehetett szó.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszédében emlékeztetett arra, hogy ennek az épületnek a története szorosan összefonódik Veszprém történelmével. Ezek a falak sok híres embernek adtak szállást, többek között Petőfi Sándornak is, aki itt értesült a francia forradalom kitöréséről. A polgárok évtizedeken keresztül itt vitatták meg ügyes bajos dolgaikat, ezért a veszprémi polgáriasodás jelképe ez az épület.

- Most, hogy az épület megújult – folytatta Navracsics – visszahozza a száz évvel ezelőtti Veszprém hangulatát. Külön szólt arról, hogy dicséret illeti meg a város önkormányzat vezetését a már elindított belvárosi rekonstrukciós munkáért, amihez minden esetben tudtak megfelelő pénzügyi forrásokat is szerezni.

Porga Gyula Veszprém polgármestere, kiemelte, hogy ehhez a beruházáshoz jelentős pályázati pénzeket nyertek. A pályázatok egyik lényeges kitétele volt a „helyi közösségek identitásának az erősítése”, amit az ebben a épületben lévő szolgáltatók ma is teljesíteni tudnak. A belváros megújításában huszonnyolc helyi vállalkozó gondolta úgy, hogy anyagiakkal segítik a város vezetését.

- Ez a munka hosszútávon fogja meghatározni a város arculatát. Ennek a munkának a mai nap egy mérföldköve – emelte ki a polgármester – mert egy olyan épület felújítása történt meg, ami a megyeszékhely egyik jelképe lehet. Most a közösségeken, a polgárokon múlik az, hogy tartalommal töltsék meg ezt az lehetőséget.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy ez az épület a város egy kitüntetett helyén van, amit a felújítás előtti külső megjelenése nem igazolt. A munkálatokat végző cég nagyon gyorsan és a határidőn belül teljesítette a felújítást – augusztusban kezdődött és decemberre végeztek is - úgy, hogy közben a házban lévő szolgáltatók folyamatosan működhettek.

Vászolyi Árpád, a Mackó Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy több mint negyven éve dolgozik itt és ezalatt az idő alatt az épület súlya és megítélése sok esetben változott. Voltak évek, amikor város rendezési okokból le akarta bontani, de végül győzött a józan ész és az épület megmaradt.

- Ez a ház gazdaságilag is egy jó befektetés, mert több mint száz család tagja dolgozik itt és naponta közel ezren fordulnak meg és veszik igénybe a szolgáltatásaikat.

A felújítás során a több mint száz éves tetőszerkezetet kellett lebontani, ami jelentős kiadással járt, de a ház tulajdonosai a 42 százalékos állami támogatás mellett is vállalták a rekonstrukció költségeit.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.