Kapu a természet kincsestárába

Tapolca lehet a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapuja.
 
 

Kapu a természet kincsestárába

Tapolca lehet a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapuja.
 
 
 
 
 

Kapu a természet kincsestárába

Tapolca lehet a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapuja.

Egy sikeres pályázat eredményeként a tavasbarlang felett egy korszerű, 21. századi látogatóközpont épülhet. A tervek szerint az építkezés 2013 tavaszán indul, és az elkészült központ 2014-ben nyitja meg kapuit a nagyközönségnek.

A Tapolcai-tavasbarlang 1903-as felfedezése óta sok mindent „megélt”. A turisták számára 1913-ban nyitották meg, és ez volt hazánk első, villanyvilágítással ellátott idegenforgalmi hasznosítású barlangja. Különlegességét jelzi, hogy már 1942-ben védetté nyilvánították, még azelőtt, hogy a barlangok automatikus törvényi védelmet kaptak volna Magyarországon. Geológiai érdekessége mellett, biológiai, hidrológiai szempontból is védendő. Az 1980-as évek bauxitbányászata miatt a barlang vize teljesen eltűnt, de szerencsére a szivattyúk leállításával a vízszint is helyreállt, így a tó újra csónakázható lett. A barlang 1982-ben fokozott védettséget kapott. 2012-ben a felújított világításrendszernek köszönhetően még szebbé varázsolták a látogatható útvonalat.

A Tapolcai-medence egésze a barlangon kívül - számtalan érdekességet tartogat a tanúhegyek kúpjaival, a Badacsony és a Szent György-hegy bazaltorgonáival, a szigligeti és a csobánci várrommal, a festői szőlőkkel. Számos túraútvonal van a környéken, melyek geológiai, botanikai, kultúrtörténeti kincseket tartogatnak.

A Tapolcán épülő látogatóközpontban a korszerű ismeretterjesztés is helyet kap, terveznek barlangászatról szóló kiállítást, gyerekfoglalkoztatót, 3D mozit, így a kirándulóknak esős idő esetén sem kell majd nélkülözni a Balaton-felvidék érdekességeit.

A 2012 szeptemberében UNESCO minősítést nyert geopark nem csak a természetvédelemre fordít kiemelt figyelmet, hanem az ismeretterjesztésre, a földtani értékek megismertetésére is. Ezért is épült meg 2012-ben a Pannon Csillagda Bakonybélben, vagy a geopark keleti kapujaként is emlegetett Tihanyi Levendula Ház, 2011-ben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.