Helyes életmód, egészséges táplálkozás

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti könyvtára kéthetente ad otthont a Veszprémi Gyógynövény és Életmód Klub tagjainak.
 
 

Helyes életmód, egészséges táplálkozás

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti könyvtára kéthetente ad otthont a Veszprémi Gyógynövény és Életmód Klub tagjainak.
 
 
 
 
 

Helyes életmód, egészséges táplálkozás

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti könyvtára kéthetente ad otthont a Veszprémi Gyógynövény és Életmód Klub tagjainak.

Dékán Péter a klub vezetője szerint ezekkel a foglalkozásokkal sokat segíthetnek tagjaiknak a helyes táplálkozás és életmód megismerésében, elsajátításában. Az utóbbi években a figyelem középpontjába a biogazdálkodóktól beszerzett élelmiszereket állították.

Az elméleti előadások mellett évente táborokat szerveznek, ahol az egészséges életmódot a gyakorlatban népszerűsítik. Itt a táplálkozás mellett a mozgás is szerepet kap, de a résztvevők megtanulhatják a házi túró és tejföl készítését, kemencében saját készítésű kenyeret és egyéb más egészséges ételeket süthetnek. Az elmúlt évben nyolc alkalommal szervezetek kirándulást az ország különböző pontjaira, ahol a tagjaik az életmóddal kapcsolatos helyi szokásokkal és sajátosságokkal ismerkedhettek meg.

Ezen az estén Fellner Péter erdész, gombatermesztő tartott előadást, aki a gombák gyógyító hatásaival ismertette meg a klub tagjait.

Fellner Péter a bevezetőjében elmondta, hogy a gombák a népi gyógyászatban előkelő helyen szerepelnek. Nem volt az sem véletlen, hogy az őseink a kalandozások során, a pöfeteg gomba spóráit vitték a tarsolyukban, mivel ők már ismerték ennek a vérzés csillapító hatását. A gombák nagyon bonyolult rendszert alkotnak, nagyos sok fajtájuk van és rendkívüli hatással bírnak, ezért ezt egy előadásban áttekinteni nagyon nehéz.

A szakember ezen az estén a nálunk kevésbe ismert, siitake gombával foglalkozott. Elmondta, hogy a kínaiak ezt a gombát az „élet gombájának” is nevezték. Gyógyító hatása orvosilag bizonyított, mert csökkenti a vér koleszterin szintjét, a vérnyomást és gátolja a trombózis kialakulását. Az újabb kutatások szerint fogyasztásának tumorgátló hatása is van.

Ezt követően az erdész előadó részletesen foglalkozott a gomba termesztésének feltételeivel és lehetőségeivel. Az bizonyos – hangsúlyozta – hogy ennek a gombának az előállítása nagy figyelmet, gondoskodást és szakértelmet igényel.

A résztvevők az előadás második felében a siitake gombából készült termékekkel és a gomba felhasználhatóságával ismerkedhettek meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.