Újabb szerződés-módosítás a Dózsa ABC ügyében

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a városi képviselő-testület. A közgyűlés két megállapodást változtatott meg.
 
 

Újabb szerződés-módosítás a Dózsa ABC ügyében

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a városi képviselő-testület. A közgyűlés két megállapodást változtatott meg.
 
 
 
 
 

Újabb szerződés-módosítás a Dózsa ABC ügyében

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a városi képviselő-testület. A közgyűlés két megállapodást változtatott meg.

A két napirendi pont megtárgyalása előtt kérdést intézett a polgármesterhez Gerstmár Ferenc. AZ LMP képviselője elmondta, a város szeptember 30-val felbontotta az önkormányzati területek haszonbérleti szerződéseit. Hozzátette, az esetek nagy részében a bérlők kiskertekként használták az ingatlanokat.

Gerstmár Ferenc arra volt kíváncsi, hány embert érintett a szerződés-bontás, és mikor, milyen feltételekkel folytathatják majd ezt a tevékenységet, illetve a város tervezi-e az igénybe vehető területek számának növelését. Porga Gyula válaszában kifejtette, céljuk a jogi státusz rendezése volt, és reményei szerint a jövőben minden érdeklődőnek tudnak ingatlant biztosítani majd.

Szintén napirend előtti kérdést tett fel Nagy Piroska, méghozzá kettőt. A képviselő egyrészt a megyei önkormányzat által értékesítésre „ítélt”, Stromfeld utcai nővérszálló kapcsán úgy vélte, itt biztosítani lehetne a város közigazgatási, egészségügyi, rendészeti munkaerőigényéhez szükséges lakhatási hátteret. Porga Gyula viszont kiemelte, Veszprémnek nincs módja tulajdonrész megszerzésére az ingatlanban.

Másik kérdésében Nagy Piroska arról beszélt, több város közösen javasolja, hogy emeljék háromról nyolc milliárd forintra a helyi közösségi közlekedés támogatását és a települések országgyűlési képviselői az ügyben módosító indítványt adtak be a 2012-es költségvetéshez. Arra volt kíváncsi, Veszprém csatlakozik-e a kezdeményezéshez. Porga Gyula úgy fogalmazott, nem ül a Parlamentben, így erre nincs módja. Nagy Piroska viszont felhívta a figyelmet, hogy a városi közgyűlés tagjai között is van országgyűlési képviselő (A Fidesz frakcióvezetője, Mihalovics Péter személyében – a szerk.)

Katanics Sándor a napirendek megtárgyalása előtt úgy fogalmazott, szerencsésebb lenne, ha a rendkívül üléseket nem 8 órakor tartanák meg, mert többük munkahellyel is rendelkezik még, és nem a politikából él. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai ülést is korábban elkövetett hibák korrigálása miatt kell megtartani.

A napirendek keretében módosították a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési- és Kezelési Önkormányzati Társulás társulási megállapodását. Erre a Magyar Államkincstár által kért hiánypótlás miatt volt szükség. Baumgartner Lajos előterjesztőként és a társulás elnökeként kiemelte, ebben az előterjesztésben nincs hiba, a sürgősséget a kincstár által meghatározott október 15-ei határidő indokolja. Katanics Sándor szerint viszont a hiánypótlás szükségességét már augusztus elején jelezte a szervezet, mégis az utolsó pillanatra hagyták, ami kockázatos magatartás. A közgyűlés végül egyhangúlag támogatta a határozati javaslatot.

A második napirend keretében ismét módosították a Dózsa téri fejlesztéshez kapcsolódó adásvételi és településrendezési szerződést. Hartmann Ferenc kérdésére Porga Gyula elmondta, ez a harmadik alkalom. A polgármester szerint viszont nem ez, hanem az a lényeg, hogy zajlik az építkezés, az pedig nem baj, hogy néha dolgozniuk kell és szavazni a módosításokról.

A megtárgyalásakor heves szócsata alakult ki, nagyrészt Porga Gyula és Katanics Sándor között. A szocialista képviselő úgy fogalmazott, támogatják a fejlesztést, de a kritikai megjegyzéseik megállják a helyüket. Az a gond, hogy sok feszültséggel járt és még járhat is ez a beruházás. Porga Gyula szerint viszont nehéz projektről van szó, nem véletlenül nem jutott eszébe senkinek az elmúlt húsz évben. Katanics Sándor pedig felhívta a figyelmet, hogy ehhez egy remek Fidesz-közeli vállalkozás kellett (a cég az előző ciklus Fideszes önkormányzati képviselője, Hudvágner Tamás érdekeltségi körébe tartozik – a szerk.) A polgármester szerint nincs jelentősége, kivel szimpatizál egy vállalkozás. A vitába beszállt a Fideszes Czaun János is, aki a színház építéséről elmesélt történettel illusztrálta, évtizedek múlva senkit nem fog érdekelni, milyen viták voltak most a beruházás kapcsán. Hartmann Ferenc pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy utólagosan, a vállalkozás számára kedvező módon módosítgatták a szerződést, ami nem helyénvaló. A testület tagjai Forgóné Kelemen Judit tartózkodása mellett fogadták el a módosítást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.