Megint Moszkva tér lesz a Széll Kálmán tér?

Megihlette a népet Orbán Viktor moszkvai látogatása.
 
 

Megint Moszkva tér lesz a Széll Kálmán tér?

Megihlette a népet Orbán Viktor moszkvai látogatása.
 
 
 
 
 

Megint Moszkva tér lesz a Széll Kálmán tér?

Megihlette a népet Orbán Viktor moszkvai látogatása.

A kormányfő a találkozó után azt mondta: Magyarországnak „elementáris érdeke" a „hatalmas Oroszországgal” való „jó és szoros” viszony.

- Persze a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk – mondta. Hozzátette, hogy Magyarország mindig is nagy nemzetnek tekintette Oroszországot, amelynek nagy jövője van. A hízelgés sajtóhírek szerint annak tudható be, hogy magyar államkötvények megvásárlásáról győzködte Orbán az orosz felet.

Orbán Viktor 2007-ben még teljesen máshogy beszélt. A Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmával szervezett konferencián arról beszélt az energiapolitika kapcsán, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg a Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. A politikus szerint, míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatók, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző.

- A mi felfogásunk szerint az Oroszország és az Európai Unió kapcsolata, illetve az energiafüggőség problémájának lényege, hogy az orosz észjárás és az európai észjárás a gazdaságot illetően jelentősen különbözik egymástól” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Úgy vélte, Európának tudomásul kell venni Oroszország ezen „sajátos” észjárását és ennek tudatában kell kialakítania „energiafüggőséget csökkentő, Oroszországhoz fűződő új energiapolitikáját”- számolt be akkor a Világgazdaság.

A konferencián – bár nem volt előadó – Orbán Viktor szavait követően szót kért Oroszország budapesti nagykövete, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni.

- Nem kell ebből politikát csinálni, elnök úr, le kell ülni tárgyalni – mondta. Hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen csak piaci szempontok döntenek. Mint mondta, az orosz kormánynak fontos, hogy tudja, az orosz termelőknek biztos piacuk van. Az orosz energia megvásárlása nemcsak a vevőnek, de a szállítónak is fontos – mondta.

- Oroszországban az energiapolitikáról csak piaci alapon lehet beszélni – hangsúlyozta. A nagykövet hozzátette: ha a magyaroknak nem kell a gáz, másoknak adják el. - Megértettük egymást? – zárta mondandóját a 168 Óra Onlice cikke szerint akkor Igor Szavolszkij.

Sokan már találgatják: ismét Moszkva tér lesz a Moszkva tér?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.