Orbán megválik jobbkezétől

A kormányfő Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére.
 
 

Orbán megválik jobbkezétől

A kormányfő Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére.
 
 
 
 
 

Orbán megválik jobbkezétől

A kormányfő Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére.

A kormányfő úgy látja, a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter az egyetlen ember, aki eredményeket hozott, így alkalmas lehet a posztra. A miniszterelnök pénteken - szokásos rádióinterjújában - azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén. Matolcsy György posztjára Varga Mihály kerül. Neki a mára igencsak „elvékonyodott IMF-tárgyalói posztja is megmarad". Orbán Viktor azt mondta: itt is biztosra ment, hiszen – mint mondta – amikor Járai Zsigmondot nevezte ki az MNB élére, akkor is Varga Mihály került a pénzügyminiszteri pozícióba. A kormányprogram marad. A gazdaságpolitika iránya sem változik – válaszolta arra a felvetésre, hogy mi várható Varga minisztersége alatt.

A jegybankelnökjelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága. Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le. A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit – mint a monetáris tanács belső tagjait – az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az államfő előtt tesznek esküt.

- Matolcsy György a jobbkezem – válaszolta három éve Orbán Viktor, akit már akkor a miniszter távozásáról szóló hírekről kérdeztek. – Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.

Orbán Viktor akkor azt mondta, „mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard. (...) Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.