Belvárosi rekonstrukció - kérdőjelekkel

Részeredmények helyett teljeskörű tájékoztatást vár a közvélemény a belvárosi rekonstrukcióval kapcsolatban.
 
 

Belvárosi rekonstrukció - kérdőjelekkel

Részeredmények helyett teljeskörű tájékoztatást vár a közvélemény a belvárosi rekonstrukcióval kapcsolatban.
 
 
 
 
 

Belvárosi rekonstrukció - kérdőjelekkel

Részeredmények helyett teljeskörű tájékoztatást vár a közvélemény a belvárosi rekonstrukcióval kapcsolatban.

A mögöttünk lévő héten váratlan (az itt lakók szempontjából régen várt kellemes) fordulat következett be a megyeszékhely Kossuth utcájának - és egyaltalán a belvárosnak - a rekonstrukciója során. Látványosan felgyorsultak az események, még a kívülállók számára is jól érkékelhetően lendületet kapott a beruházás.

Ezért aztán különös kíváncsisággal várta minden környékbeli és még a csak alkalmanként, de rendszeresen erre járók többsége is, hogy mi hangzik el azon az előzetesen meghirdetett sajtótájékoztatón, amelyen Brányi Mária alpolgármester asszony tájékoztatta a városházán a megjelent újságírókat.

Nos, kellő (talán kissé túlzó) részletességgel bemutatta az alpolgásmester azt az elképzelést, amely szerint megkezdődött annak a pavilonsornak az alapozása, amelyet majd annak idején sokféle célnak és rendeltetésnek megfelelően használhat majd a "nagyérdemű".

Az örvendetes bejelentés mellett azonban sok olyan kérdés, amelyre pedig joggal lenne kíváncsi (s talán nem csupán csak) a környék lakossága, bizony homályban maradt.

A tisztánlátás kedvéért - Veszprém város honlapjának segítségével - ezért igyekszünk bemutatni a tervek megvalósulásának pillanatnyi helyzetét.

"...A tervezés során figyelemmel voltunk a projekt céljaira, miszerint jó minőségű, rekreációs, közösségi célokra is alkalmas közterületek fejlődjenek ki, a bevásárlóutca és közvetlen környéke újra visszanyerje a vásárlóközönségét illetve új ügyfeleket szerezzen magának, a még nem felújított kereskedelmi ingatlanok is megújuljanak, valamint a városban lakók közti társadalmi kapcsolatok élénküljenek..."

Ennek az igazán tiszteletreméltó célnak a megvalósulása érdekében önkormányzati projektelemek megfogalmazására került sor:

"...A városlakók elvárt igénye volt a Kossuth Lajos utca és csatlakozó közterületek minőségi burkolatmegújítása, zöldfelületek rekonstrukciója, játszótér és a testvérvárosok parkjának kialakítása, amely garantálja, hogy jobban érezzük magunkat ha a belvárosban sétálunk vagy ügyeket intézünk. Városunk lakóinak, különösképpen a kerekes székkel, gyerekkocsival közlekedők és az idős emberek jogos elvárása, hogy biztonságosan és kényelmesen el tudják érni a vásárcsarnokot és az autóbusz pályaudvart. Ezért az aluljáró újrafogalmazásával és akadálymentesítésével el kívánjuk érni, hogy a belváros keleti irányba meghosszabbodjon, és a gyalogos közlekedés biztonságosabbá váljon..."

Eddig ebből annyi valósult meg, hogy a körforgalom melletti, alatti (nyers állapotban átadott, de még korántsem kész) aluljáró valóban megkönnyíti a gyalogos forgalmat. Bár a piac irányában a közlekedést az idősebbek, közlekedésben akadályozotttak számára egyáltalán nem oldotta meg...

Természetesen az eddigiek csupán részei voltak a belvárosi átalakításnak és korszerűsítésnek. A teljesség érdekében konzorciumi partnerek részére is közreadtak projektelemeket.

"...A Vár áruház melletti parkoló helyén egy új, 255 állásos parkolóház kialakításával az igényekhez illeszkedve jelentősen javulnak a belváros parkolási lehetőségei. Az épületben a parkolók mellett, kulturált nyilvános illemhelyek is a belvárosban járók rendelkezésére állnak...

...A Kossuth utcai „Lepény” épületegyüttes homlokzati megújításával és egy panoráma lift kialakításával az épület külső megjelenése a közterületek minőségi megújításához illeszkedve változik meg, és a lifttel az emeleten található kereskedelmi egységek megközelíthetősége javulhat jelentősen...

...Városunk stratégiai céljaihoz illeszkedve a volt Séd mozi teljes megújításával a Hangvilla nevet viselő olyan kulturális központ jön létre, amelynek megjelenése már garancia arra, hogy a benne folyó szakmai munka a közösséget szolgálva városunk hírnevét erősíti...

...A volt Korona szálló épületének homlokzati megújításával egy, a belváros arculatát markánsan meghatározó műemlék épületek környezetében található történelmi épület nyeri vissza méltó megjelenését, hozzájárulva ezzel városunk épített értékeinek megújulásához...

...A Vas Gereben utcai ingatlanfejlesztés részét képező több szintes mélygarázs választ kíván adni arra a jogos elvárásra, hogy a várnegyedbeli és az Óváros téri zsúfolt és rendezetlen parkolási helyzet javuljon olyan módon, hogy a csodálatos épített örökség minőségét és esztétikai megjelenését ne rontsa..."

A belváros megújulását szolgáló - Veszprém arculatát évtizedekre meghatározó - beruházás nyilván több milliárdos nagyságrendű. Amelyhez az EU-s támogatás természetesen illő mértékű önrészt igényelt. Ezért talán nem lenne felesleges, hogy a környékbeli épületeken feltüntetett, az akkori Széchenyi-tervben elért eredményeket fennen hangoztató táblákhoz hasonlóan most például valahol feltüntetnék a kolosszális beruházás tervezett képeit, ütemezésének-kivitelezésének lefontosabb adatait.

Hogy aztán ne lehessen arra hivatkozni, hogy... Vagy éppen lehessen hivatkozni arra, hogy no lám, ezt vállaltuk, ezt vittük végbe.

Ezt kívánná a tiszesség!

Ezért honlapunk a jövő héten a következő kérdéseket kívánja feltenni Porga Gyula polgármesternek, Brányi Mária alpolgármesternek és Némedi Gyula önkormányzati képviselőnek:

1. A belvárosi rekonstrukció honlapjuk szerint több projektről tanúskodik. Egy tételben, vagy éppen projektenként pályáztak és kaptak (EU-s, vagy éppen országos) támogatást?

2. Mekkora az az együttes összeg, amelyre pályázott a város a belvárosi rekonstrukció címen?

3. Mekkora önrészt kívánt meg a pályázat sikere?

4. Ha tételenként (projektenként) értékelik a végeredményt, akkor melyik cég, miért felelős?

5. Melyek azok a (projektenkénti) határidők, amelyeket szükségképpen tartani kell ahhoz, hogy a megítélt (EU-s, vagy éppen hazai) támogatások realizálódjanak?

A Veszport.hu a jövő hét végig mindenképpen beszámol a feltett kérdésekre adott válaszokról.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.