9 egészségtipp, amikkel 100 évig élhetsz

4 rossz szokás van, amik megrövidíthetik az életedet: a dohányzás, a sok alkohol, a kevés mozgás és a hiányos táplálkozás.
 
 

9 egészségtipp, amikkel 100 évig élhetsz

4 rossz szokás van, amik megrövidíthetik az életedet: a dohányzás, a sok alkohol, a kevés mozgás és a hiányos táplálkozás.
 
 
 
 
 

9 egészségtipp, amikkel 100 évig élhetsz

4 rossz szokás van, amik megrövidíthetik az életedet: a dohányzás, a sok alkohol, a kevés mozgás és a hiányos táplálkozás.

Ne edd túl magad

Azon túl, hogy megfájdul a hasad, na meg könnyebben el is hízol, a túlevés megemeli a szervezetedben a T3 nevű hormon szintjét, ami lassítja az emésztést, az öregedési folyamatot pedig felgyorsítja. Akkor hagyd abba az evést, amikor 80 százalékban érzed jóllakottnak magad.

Már megint az a szex…

…és már megint dicsőítjük, mert bizony, a kutatások szerint akár 3 évvel is meghosszabbíthatja az életedet, ha heti 2-3 alkalommal összegyűritek a lepedőt. Zsírt éget, boldogít és még tovább is élsz tőle. Kell ennél több indok?

Kapcsold ki a tévét

Bizonyítottan 46 százalékkal nagyobb esélyük van a szívrohamra és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre azoknak, akik naponta 4 vagy több órát tévéznek, Inkább sétálj egyet, bújj össze a pároddal, vagy ruccanj ki a barátnőddel egy kávéra – az egészséged és lelki jóléted érdekében.

Napvédelem felsőfokon

Igaz, hogy a napfény tele van D-vitaminnal, de sajnos nagy mennyiségben inkább káros, mint hasznos. Ha napvédelem nélkül napozol, nagyobb esélyed van a bőrrák különféle fajtáira, és hamarabb kezdesz ráncosodni is. Ne kerüld a napot, de nagy melegben minimum 30 faktoros krémmel kend be magad (az arcodat is), és a kalapot meg a napszemüveget se hagyd otthon!

A társaság, mint életelixír

A kutatások szerint azok az emberek, akiknek stabil hálójuk van családtagokból és barátokból, akár évekkel tovább élhetnek. A tartós magány többek között depressziót és gyulladásos megbetegedéseket okozhat, legalább olyan veszélyes, mint a magas vérnyomás vagy a dohányzás, úgyhogy ne sajnáld az időt a szeretteidre!

Az alkohol öl, butít és…öregít

Ha egy nő napi két pohár, egy férfi pedig napi három pohár alkoholnál többet fogyaszt rendszeresen, komoly súlyfeleslegre és életvezetési problémákra számíthat. Napi egy-két pohár (szigorúan jó minőségű!) vörösbor viszont javítja az emésztést és vérképző hatású, tehát kis mennyiségben hasznos lehet.

Elő a zöldekkel

A vitaminok és ásványi anyagok, amiket kizárólag a zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetünk, elengedhetetlen részei az egészséges életnek. Rendszeres fogyasztásukkal 76 százalékkal (!) csökken a szívbetegségek és a különböző daganatos megbetegedések kockázata.

Kapj rá a mozgásra

Az évek múlásával egyre több gondot okozhat a mozgásszegény életmód, többek között jelentősen megnő a szívbetegségek és az emésztési rendellenességek kockázata. Már napi 30 perc sétával is csökkenthető a veszély, de a legjobb, ha nekiállsz megkeresni a hozzád legközelebb álló mozgásformát, és rendszeresen edzel

Le a cigivel

Ez a legnagyobb és legfontosabb lépés, amit tehetsz az egészségedért. A statisztika szerint azok, akik 35 éves korukig abbahagyják a dohányzást, akár 6-8 évvel is tovább élhetnek. Ha nem szívesen mondanál le a gesztusról, használj elektromos cigarettát!

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.