Érthetetlen cserebe a Balaton partján

A vitorlássport ürügyén ismét kormányközeli cégek kaptak kellő "hátszelet"...
 
 

Érthetetlen cserebe a Balaton partján

A vitorlássport ürügyén ismét kormányközeli cégek kaptak kellő "hátszelet"...
 
 
 
 
 

Érthetetlen cserebe a Balaton partján

A vitorlássport ürügyén ismét kormányközeli cégek kaptak kellő "hátszelet"...

"Cserebere fogadom...?" - címmel Pál Bála és Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselők kérdéssel fordultak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások minisztériumának első emberéhez.

"2012 . novemberében a Sport- és turizmusbizottság tájékoztatót hallgatott meg a magyarországi sportlétesítmények helyzetéről, valamint a sportszakmai célok megvalósulását támogató létesítmény portfolió létrehozásáról és működtetéséről - kezdődik a kérdés. - A bizottság tagjai a tájékoztató során nagy meglepetéssel értesültek arról, hogy a korábban a Balaton Általános Olimpiai Központ (BÁOK) részeként működő balatonfüredi vitorlás kikötő az ősz során az államtól ingyenesen (?!) a balafonfüredi önkormányzathoz került. A BÁOK működéséhez azonban szükség van vitorláskikötőre - hangzott el az indokolásban - ezért a révfülöpi vitorlás kikötő kerül a Balaton Általános Olimpiai Központhoz. Kérdésünkre - hogy, ha ez így van, akkor mi indokolta azt, hogy a területileg a központhoz közelebbi balatonfüredi kikötő kikerüljön, a távolabb lévő révfülöpi kikötő pedig bekerüljön a BÁOK portfoliójába - nem kaptunk kielégítő magyarázatot.

A Magyar Vitorlásszövetség és a Balatonfüred önkormányzata 2013. januárjában közös közleményben jelentette be, hogy a vitorlássport feltételeit jelentősen javító megállapodás született közöttük: a füredi vitorlás kikötő és környezetének milliárdos nagyságrendű fejlesztésére és hatékony üzemeltetésére meghirdetett pályázaton magánpartnerként a Swietelsky Kft. és a Kőzgép Kft.-t vonja be. A közlemény hangsúlyozza, hogy a nyertes pályázókkal szemben a város érvényesíti a Magyar Vitorlásszövetséggel korábban kialakított hosszú távú elvárásrendszert. Bóka István, Balatonfüred polgármestere a város honlapján közzétett nyilatkozata szerint még nincs aláírt szerződés, a feltételek pontosítása folyamatban van.

Ezért kérdésünk Tisztelt Miniszter Úr, hogy (1.) mi indokolta, hogy a Balatonfüredi Vitorláskikötő kikerüljön a Balaton Általános Olimpiai Központ portfoliójából akkor, amikor a helyére viszont bekerült a távolabbi és a balatonfüredivel korántsem azonos feltételeket nyújtó révfülöpi vitorláskikötő, (2.) kinek az érdekét szolgálja az érthetetlen csere és a balatonfüredi vitorláskikötő bérbeadása?

A felvetésre válaszul Balog Zoltán az alábbiakban tájékoztatta a kérdést feltevő politikusokat:

"Balatonfüred Város önkormányzata kezdeményezésére a Magyar Állam tulajdonában és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésében lévő Balaton Általános Olimpiai Központ — Balatonfüredi Edzőtábor és Vitorlástelep olimpiai központtá minősítése megszűnt. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség a Kormány döntésével egyetértett és hozzájárult az olimpiai központ minősítés megszüntetéséhez azzal a feltétellel, hogy Balatonfüred Város Önkormányzata a jövőben is biztosítja az olimpikonok és élsportolók felkészülését. Ennek megfelelően az érintett felek megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a balatonfüredi vitorlásközpontban az érintett sportágak részére a sportcélú használat továbbra is biztosított. Ugyanakkor a balatonfüredi vitorlásközpont átadásával párhuzamosan az NSK vagyonkezelésébe került a révfülöpi vitorláskikötő. Fentiek következtében a sportcélú felhasználás lehetőségei összességében bővültek, hiszen mind Balatonfüred Város Önkormányzata, mind az NSK (a révfülöpi ingatlanok révén) biztosítani tudja az érintett sportágak olimpiai felkészülését."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.