Nemzetbiztonsági ügy lesz a diplomaszerzés

Az állami ösztöndíjas hallgató adatait megkapja a nemzetbiztonsági szolgálat.
 
 

Nemzetbiztonsági ügy lesz a diplomaszerzés

Az állami ösztöndíjas hallgató adatait megkapja a nemzetbiztonsági szolgálat.
 
 
 
 
 

Nemzetbiztonsági ügy lesz a diplomaszerzés

Az állami ösztöndíjas hallgató adatait megkapja a nemzetbiztonsági szolgálat.

Az emberi erőforrások minisztere pénteken nyújtotta be a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatát, amelyre – címe szerint – az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggésben van szükség. Mint ismert, a parlament márciusban megszavazta a többi között, hogy alkotmányos védelmet kapjon a hallgatók röghöz kötésének lehetősége.

Balog Zoltán mostani módosító javaslata ennek és a felsőoktatási kerekasztal-tárgyalásoknak megfelelően pontosítja az állami ösztöndíjjal tanulókkal kapcsolatos jogszabályokat. A dolog szépséghibája, hogy még szerdán (tehát a módosító beadása után öt nappal) is lesz egy tárgyalási forduló a kerekasztalon

A módosítóba bekerült az eredeti elképzelésekhez képest némi – Klinghammer István felsőoktatási államtitkár által már bejelentett – puhítás, ugyanakkor néhány meglepő pontot is felfedezhetünk a tervezetben.

Fontos könnyítés, hogy a tandíjmentességet (állami ösztöndíjat) kapó hallgatónak az oklevél megszerzését követő 20 éven belül a finanszírozott tanulmányok idejével megegyező időtartamban kell munkaviszonyt fenntartania „magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál", vagy vállalkozói tevékenységet folytatnia „magyar joghatóság alatti” cégnél.

Aki nem teljesíti időben itthon a munkavállalási kötelezettségét, annak vissza kell fizetnie a magyar államnak képzési költségeit, de nem a jegybanki alapkamattal, hanem az éves inflációval növelt összeget kell majd átutalnia. Mentesülnek a hazai munkavállalási kötelezettség alól a hitéleti képzésben részt vevők, illetve a határon túli magyarok, utóbbiak kötelezettségüket saját államukban is teljesíthetik.

Mentesül a visszafizetés alól az a hallgató, aki az oklevelét tartós betegsége, balesete, szülés miatt nem képes megszerezni, továbbá, ha a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni. A gyerekkedvezményt csak az egyik szülő veheti igénybe.

A mentességről, valamint az esetleges részletfizetési lehetőségről egy pontosan meg nem határozott „felelős szerv” dönt majd, mint ahogy ez a „felelős szerv” fogja nyomon követni az ösztöndíjas hallgatók életútját is. Ez fogja megküldeni a Magyar Államot megillető igény érvényesítéséhez szükséges adatokat az állami adóhatóságnak is „a visszatérítendő összeg behajtása érdekében”.

Ez a bizonyos „szerv” továbbíthatja a hallgatók adatait „a bíróságnak, a rendőrségnek, az ügyészségnek, a bírósági végrehajtónak, valamint az államigazgatási szervnek”, de csak ha az adat valamilyen konkrét ügy eldöntéséhez szükséges, viszont a nemzetbiztonsági szolgálatnak mindenféle kikötés nélkül átadhatja az egyetemisták személyes adatait. Ez utóbbira gyaníthatóan azért van szükség, hogy adott esetben „ne tűnjenek el” a külföldön élő diplomások.

A törvénymódosítás hatálya – amennyiben elfogadják – kiterjed a tavaly szeptemberben aláírt hallgatói szerződésekre is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.