Hogyan áll a Bajnai-Orbán "meccs"?

Százmilliókkal kerülnek többe Orbán emberei, mint Bajnaié.
 
 

Hogyan áll a Bajnai-Orbán "meccs"?

Százmilliókkal kerülnek többe Orbán emberei, mint Bajnaié.
 
 
 
 
 

Hogyan áll a Bajnai-Orbán "meccs"?

Százmilliókkal kerülnek többe Orbán emberei, mint Bajnaié.

A Hir24.hu cikke arra volt kíváncsi, Bajnai Gordonék mennyit költöttek miniszterekre, államtitkárokra, szakállamtitkárokra, és hogy ehhez képest hogy áll Orbán Viktor, aki spórolást ígért. Nem jól.

2010-ben Orbán Viktor teljesen átalakította a kormányzati struktúrát, 13-ról 8-ra csökkentette a minisztériumok számát, a szakállamtitkárokat pedig tulajdonképpen átnevezte helyettes államtitkárrá, és eközben hangsúlyozta azt is, hogy kormánya összességében olcsóbb lesz, mint Bajnaié vagy Gyurcsányé.

- 1990 óta sosem volt ilyen kevés minisztérium és miniszter, mint most – büszkélkedett a miniszterelnök. Helyettese, Navracsics Tibor pedig úgy fogalmazott: a karcsúbb kormányzati struktúra az első lépés a bizalom visszaszerzése felé.

Kevesebb a miniszter, de...

A Hír24 kíváncsi volt, mennyire sikerült ezen az úton maradni, ezért elkérte a Bajnai-kormányban, illetve a második Orbán-kormányban szerepet vállaló államtitkárok, szakállamtitkárok, helyettes államtitkárok számát és fizetési adatait. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Bajnai-kormányt illetően a 2010 februári adatokat, az Orbán-kormányt illetően pedig a 2013 áprilisi adatokat küldte át.

Bajnai idejében, tehát 2010-ben 15 miniszter dolgozott, fizetésük összesen havi 16,5 millió forintot tett ki. Orbán Viktornak 9 minisztere van (Semjén Zsolt is miniszter), fizetésük havi 10 millió forint. A különbség tehát itt még Orbán javára havi 6,5 millió forint, csakhogy az apparátus egyáltalán nem csak miniszterekből áll: Bajnai munkáját ezenkívül még 25 államtitkár és 54 szakállamtitkár segítette, akikre havonta összesen 72 millió forintot kellett költeni.

Boldog-boldogtalan helyettes államtitkár Orbán kormányában

Jelenleg az Orbán-kormányban 44 államtitkár és 72 (!) helyettes államtitkár dolgozik, havi illetményük pedig összesen 110 millió forint.

A különbség tetemes, havi 38 millió forint, ami még úgy is sok, ha levonjuk azt az 6,5 milliót, amit a minisztereken spóroltak meg Orbánék. Ha az egész évre vonatkoztatva nézzük a számokat, akkor még szembetűnőbb a költekezés, Orbán kormányzati struktúrája ugyanis éves szinten közel 400 millió forinttal kerül többe (egészen pontosan 378 millió forinttal), mint Bajnaié. És ez csak az államtitkári, helyettes- vagy szakállamtitkári szint.

Ha nem unjuk meg a szorzást, és valami igazán nagyot akarunk látni, akkor érdemes az egész ciklusra vetítve kiszámolni a spórolós túlköltést, ami így már 1,5 milliárd forint. Bár ez érzékeltetésnek nem rossz, azt is szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a 1,5 milliárdos szám több okból sem pontos: egyrészt ezen a szinten folyamatos a cserélődés, bővülés, másrészt Bajnai csak egy évig kormányzott, így nem tudni, hogy például a második évben nem kezdett volna-e el ő is ugyanígy költekezni.

Ami ettől függetlenül elég jól látszik, hogy Orbánéknál nem lehet túl nehéz feljutni a helyettes államtitkári szintig. Ott van például a KIM, ahol a személyügyeket is egy külön helyettes államtitkár viszi. De ugyanez a helyzet a Miniszterelnökségen is, ahol helyettes államtitkárrá nevezték ki Orbán Viktor sajtósát, Havasi Bertalant, aki ma már "miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár", vagy Kumin Ferencet, aki korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályát vezette, ma pedig már "nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár". Az utóbbi fél évben egyébként a kormányhonlap szerkesztője és a könyvelő is helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen.

A kinevezés persze magasabb fizetéssel, és egy sor, igen jól hangzó juttatással is jár. Egy helyettes államtitkár havi bruttó 750-900 ezer forintot keres, a Miniszterelnökség főosztályvezetőinek többsége nem kap ennyi pénzt. A feladatokat tekintve nem tudjuk, mi a különbség -, a bér mellé pedig jár még személyes gépkocsihasználat, ideiglenes külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj, vagy épp külföldi repülőutakon Európán belüli utazásnál turista repülőjegy.

A KIM szerint a drágább valójában olcsóbb

A KIM – feltehetően arra reagálva, hogy a második Orbán-kormány a vezetőket tekintve láthatóan többe kerül, mint Bajnaié – úgy árnyalta a képet, hogy „arányaiban" az állami vezetői létszám valójában csökkent, hiszen a Bajnai-kormányban 1 államtitkárra 2 szakállamtitkár jutott átlagban, jelenleg pedig 1,5 helyettes államtitkár jut egy államtitkárra.

„És annak ellenére, hogy az ellátandó feladat mennyisége nem lett kevesebb, a kisebb struktúrával, a feladat koncentrálásával lényegesen hatékonyabban, olcsóbban lehet az államot működtetni" – vélekedett a KIM. A fenti adatokból azonban nem egészen ez derül ki. Orbán Viktor egyébként első körben, tehát 2010-ben összesen 54 helyettes államtitkárt nevezett ki, tehát 3 év alatt 18 fővel emelkedett a létszám.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.