Orbán hatás: lecserélődött a 100 leggazdagabb egytizede

Csányi Sándor úgy maradt az első, hogy egy fillérrel sem lett gazdagabb.
 
 

Orbán hatás: lecserélődött a 100 leggazdagabb egytizede

Csányi Sándor úgy maradt az első, hogy egy fillérrel sem lett gazdagabb.
 
 
 
 
 

Orbán hatás: lecserélődött a 100 leggazdagabb egytizede

Csányi Sándor úgy maradt az első, hogy egy fillérrel sem lett gazdagabb.

A Napi Gazdaság kiadásában megjelent rangsor – amely a 2012-es eredményeken nyugszik – alapján az OTP első embere ugyan nem növelte előnyét, de a 135 milliárd forintra becsült vagyonával továbbra is a ranglista élén áll. Az ország második legtehetősebb embere immár Bige László, a harmadik Gattyán György. Mindkettejük vagyona 20 milliárddal nőtt egy év alatt.

Az idei rangsort nemcsak a válság, hanem a kormány is alakította. Szima Gábor, akinek vagyona a játékgépek betiltása után töredékére apadt, kiesett a listáról, amelyre ugyanakkor kilenc új név került fel. A legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A főleg médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban levő részesedésének eladásával tett szert transzparens vagyonra. Rákosi 75 milliárdos becsült vagyonával egy csapásra a rangsor 9. helyére került.

A most debütáló gazdagok között meghatározó a családi tulajdon, az érintett cégek többségét nem egy személy, hanem a szűkebb vagy tág értelemben vett család irányítja. Így került a legtehetősebbek közé a Hell energiaitalt gyártó Barabás család, a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család is. Az idei lista összesítése szerint az első száz összvagyona 2280 milliárd forint – ez 56 milliárddal haladja meg a tavalyi értéket, de csak néhány üzletember miatt.

A többség vagyona tavaly is apadt vagy legfeljebb stagnált, ami valójában az infláció miatt szintén csökkenést jelent. Ennek csak egyik oka a válság, mellette egy sor más tényező arra figyelmeztet, hogy folytatódnak a rossz tendenciák, így csak azok tudtak sikereket elérni − és vagyonukat gyarapítani −, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói – emlékeztet a lap, példának hozva Bige László műtrágyagyártó birodalmát és a felnőtttartalom-szolgáltatásban világelső Gattyán Györgyhöz tartozó Docler Holdingot.

A Napi Gazdaság új fejleménynek nevezi, hogy miközben a magyar gazdaság vergődik, nagybefektetőink egy része külföldön sikeres. A magyar milliárdosok egy része a reménytelennek tartott hazai piac helyett külhonban keres sok pénzt. Nemcsak Várszegi Gábornak, hanem másoknak is bejött, hogy évekkel ezelőtt ingatlanokat vettek az országhatáron túl. Berlintől Rotterdamon át Floridáig már kifejezetten jó befektetésnek számít az ingatlanbiznisz − erről maguk az érintettek számoltak be, diszkréciót kérve.

Nemcsak ez számít kitörési pontnak: néhány hazai cég németországi gyárakat vesz és ott termeltet, gazdaságosan. A külpiacokon máris sikeres magyar IT-cégek tulajdonosai közül Anka Márton és az Indextoolst eladó Szőke Márton található a 100-as listán. Szőke időben adta el cégét a nagy amerikai multinak, és a kapott milliárdokat ügyesen fekteti be. A szoftverzseninek tartott − nyilatkozni nem szerető − Anka cége ugyan jól „muzsikál", de a LogMeIn tőzsdei árfolyama ezt nem tükrözi: a tavalyi átlagár a 2010-es árfolyam felére esett.

A Napi Gazdaság szerint komoly figyelmeztető jeleket is rejt a 100 leggazdagabb új listája. A többség vagyona reálértéken zsugorodott, a tehetősök között pedig immár nemcsak titkolózás, hanem félelem is tapasztalható, amit a lap az egyre inkább terjeszkedő állam követhetetlen hiperaktivitásával magyaráz.

Demján Sándor már 2012-ben lecsúszott a dobogós helyekről, de arányaiban mindenképpen a Vegyépszer-tulajdonos Nagy Elek volt a legnagyobb vesztes. Tavaly a száz leggazdagabb magyar összvagyona még 108 milliárd forinttal – 2224 milliárdra – gyarapodott egy év alatt. A kiadvány szerkesztői mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a lista összeállításakor csak az átlátható vagyonokat tudják értékelni. Így számos ember hiányozhat a felsorolásból.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.